"Der er sjældent dårlig stemning på et tilsyn"
Tandlæge Sara Schrøder fra Styrelsen for Patientsikkerhed er en af de tandlæger, der tager ud på tilsyn på tandklinikkerne. Her kan du komme med på et tilsyn.

SARA SCHRØDER
Tandlæge og chefkonsulent hos Styrelsen for Patientsikkerhed
06.30
Jeg står op, får vækket børn og spist morgenmad. De fleste af mine arbejdsdage går turen på cykel til Islands Brygge i København, hvor jeg arbejder som tandlæge i Tilsyn og Rådgivning Øst i Styrelsen for Patientsikkerhed. I dag skal jeg på tilsyn på en tandlægeklinik.
08.00
Jeg tjekker mails og sikrer, at der ikke ligger noget, som haster. Vi er et lille team af tandlæger, der udover at føre tilsyn også rådgiver på det tandlægefaglige område om alt fra journalføring til patientinformation.
08.50
Jeg møder min tandlægekollega ved klinikken. Vi har fået en bekymringshenvendelse og vurderet, at der er forhold på klinikken, vi skal undersøge. Derfor foretager vi et reaktivt tilsyn, som klinikken er varslet om. Vi har også sendt bekymringen, så klinikken ved, hvad det handler om.
09.00
Klinikken byder os velkommen og er venlige. Det er sjældent, vi møder dårlig stemning på tilsyn. Vi fortæller om tilsynet og om de oplysninger, vi har fået. Både ledelse og personale får mulighed for at fortælle, hvordan de gør i det daglige, og hvordan de forholder sig til de ting, vi kommer med.
09.45
Vi går målepunkterne for tilsynet igennem. Klinikken har modtaget punkterne, så de har kunnet forberede sig. Vi taler bl.a. om delegationer, om praksis, når de behandler med antibiotikum, og så har klinikken spørgsmål til arbejdsgange og konkrete ting om journalføring.
11.30
Vi gennemgår alle målepunkter og instrukser. De har gode og gennemarbejdede instrukser, som personalet er grundigt inde i. Der er enkelte ting, de skal være opmærksomme på. Vi fremlægger og forklarer, hvad de skal gøre.
12.00
Vi afslutter tilsynet og udleverer vores læringsmateriale. Vi er ikke bekymrede for patientsikkerheden. Vi orienterer om, at de vil modtage et udkast til en tilsynsrapport, som de får i høring, inden den bliver offentliggjort.
12.30
Jeg lander på Islands Brygge. Logger på vores daglige postmøde, hvor læge- og sygeplejevagten fortæller om nye henvendelser, indrapporterede smitsomme sygdomme og dagens ligsyn. Bagefter spiser jeg frokost i selskab med et par sygeplejersker og nogle læger.
13.00
En tandlæge ringer og spørger til ordination af sederende medicin til patienter med tandlægeskræk. Jeg oplyser, at man gerne må ordinere, når det er i relation til tandlægens behandling og inden for eget virksomhedsområde. Jeg gør opmærksom på, at da der er tale om afhængighedsskabende lægemidler, skal man ordinere i mindstedosis med mindste pakning.
14.00
Møde med vores projektleder om arbejdet med at revidere den kosmetiske lovgivning, som også omhandler tandlægefaglige behandlinger – fx ortodontisk behandling og kosmetisk kæbekirurgi. Vi har haft sagkyndige tilknyttet og afholdt møder med relevante organisationer og tandlægeskolerne.
15.00
Sender forslag til mødedatoer til vores juridiske afdeling. Vores departement, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, har fået en henvendelse fra en fagorganisation og ønsker en tandlægefaglig vurdering. Jeg læser op på materialet og på de relaterede lovkrav.
16.15
Jeg lukker computeren. Cykler afsted for at hente min yngste fra en legeaftale. Mens vi taler om hendes dag, rokker hun løs på sine rokketænder.
18.00
Min mand står for aftensmaden. Jeg bruger aftenen på at få syet og tilrettet nye gardiner.