"Jeg har lært at grave skyttehuller og gå march"
Som afdelingstandlæge i Forsvaret er Heike Schirrmacher med til at helbredsgodkende både kommende og nuværende soldater.

06.10
Jeg står op og gør mig klar til arbejdsdagen. Jeg har hverken hund eller børn, så det går hurtigt.
06.45
Kører de 27 km til mit arbejde som afdelingstandlæge på Flyvestation Skrydstrup.
07.15
Ankommer. Vagten ved porten skal se mit militær-ID. Uden sådan et kan man ikke komme ind på området. Jeg laver te og klæder om. Tandklinikken, som er en ud af fem tandklinikker i militæret, ligger i det, der på militærsprog hedder infirmeriet. Her er også en lægeklinik.
08.00
Har dagens første patient i stolen. Mine patienter er alle fastansatte i Forsvaret. Hvert andet år skal alle ansatte i Forsvaret have en helbredsundersøgelse, som bl.a. omfatter en tandlægeundersøgelse. Finder jeg fx betændelse fra visdomstænder, caries, løse tænder eller en slimhindeforandring, kan det betyde, at soldaten ikke kan blive godkendt til at varetage visse funktioner – fx at sejle i Nordatlanten eller flyve/dykke. I dag har jeg en gruppe pilotaspiranter i stolen for første gang. Jeg udfører derfor en fuld registrering på dem, tager røntgenbilleder, kontrollerer fyldninger og bidfunktion. Pilotaspiranterne er raske unge mennesker, så alle bliver godkendt.
10.30
Jeg bliver ringet op af Retsmedicinsk Institut på Syddansk Universitet. Der er brug for at få identificeret en person, der er omkommet ved en arbejdsulykke. Forsvaret har et samarbejde med Retsmedicinsk Institut og politiet om identifikation. Jeg har selv taget efteruddannelsen til retsodontolog, og jeg er koordinator for vores område. Det betyder, at jeg skal finde to retsodontologer i Forsvarets netværk, som kan tage til Odense næste dag. Jeg må ringe rundt. I løbet af en times tid har jeg fundet de to.
12.00
Frokost. Alle fra infirmeriet spiser sammen – tandlæge, læger, sygeplejersker og klinik- og sosu-assistenter.
12.30
De næste patienter er klar. Jeg sætter stor pris på, at der ikke er noget økonomisk mellemværende mellem mig og patienten. Det tværfaglige samarbejde, vi har med lægerne, er jeg også glad for. Hvis jeg er i tvivl om noget – fx om smerter i munden kan skyldes en infektion, som ikke er tandrelateret – kan jeg hurtigt få hjælp fra mine lægekolleger. Mit job som afdelingstandlæge udfordrer mig. Både fordi jeg samtidig med at være tandlæge også er leder og administrator på klinikken, og fordi jeg som tandlæge i Forsvaret også har mange anderledes oplevelser. Jeg har fx været på militært basiskursus. Her lærte jeg at betjene våben, grave skyttehuller og gå march. Men det får jeg forhåbentlig aldrig brug for, selv om jeg også har uniform.
14.00
Jeg har tre patienter om eftermiddagen. Nogle fyldninger, en fjernelse af en visdomstand i overkæben og en knækket tand. Mine patienter er sunde og raske. Men jeg ser utroligt mange med erosioner. Enten drikker de for meget sodavand eller energidrik, eller også snacker de rå grøntsager og frugt.
15.30
Min arbejdsdag slutter. Men jeg skal have en røntgenreservedel med til en af de kolleger, som i morgen skal til Odense og foretage identifikationen. Jeg kører derfor til Haderslev, hvor han bor, for at aflevere reservedelen. Han byder på kaffe og kage, og vi får os en god snak.
18.30
Hjemme igen. Får lidt aftensmad og ser lidt tv og læser avisen på min iPad.
22.30
Går i seng.