Patienter siger nej til behandling, fordi de ikke har råd
Syv ud af 10 tandlæger oplever, at en høj egenbetaling får patienter til at takke nej til behandling, viser ny undersøgelse. Samfundsodontolog foreslår at differentiere behandlingstilskuddene til fordel for de mest sårbare patienter.

Stadig flere patienter vælger af økonomiske grunde at sige nej tak til den fagligt optimale behandling, når de sidder i tandlægestolen. Det viser en ny undersøgelse fra Tandlægeforeningen, som er lavet på baggrund af en rundspørge til 260 tandklinikker landet over. Her svarer 72 % af tandklinikkerne, at de dagligt eller flere gange om ugen har patienter, der takker nej til behandling, fordi de ikke har råd.
Kan se værre ud
Esben Boeskov Øzhayat, lektor på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet, forsker bl.a. i, hvordan dårlig tandsundhed rammer udsatte og sårbare grupper. Han er trist over at høre, at mange tandlæger har patienter, der siger nej til behandling.
– De her patienter går trods alt til tandlæge. Hvis vi tæller alle dem med, der aldrig opsøger tandlægen, vil det potentielt se endnu værre ud. Det kan naturligvis ikke undgå at få konsekvenser for tandsundheden for den her gruppe af sårbare patienter, som i forvejen har det svært, og som ikke har råd til tandlægebehandling, siger Esben Boeskov Øzhayat.
Hvis vi tæller dem med, der aldrig opsøger tandlægen, vil det potentielt se endnu værre ud
ESBEN BOESKOV ØZHAYAT, Lektor og forsker, Odontologisk Institut, Københavns Universitet
Socialt sårbare bliver tabt
Ser man på udviklingen i den andel af tandlægeregningen, som patienterne selv skal betale, er den ifølge tal fra Danmarks Statistik gået fra godt 60 % i 1990 til over 80 % i 2023. Esben Boeskov Øzhayat peger på det paradoksale i, at den generelle tandsundhed i befolkningen i samme periode er blevet bedre.
– Det handler om, at vi er blevet meget bedre til at forebygge, og vi skal holde fast i, at langt hovedparten af tandplejen foregår hjemme og ikke på tandklinikken. Men når det er sagt, er der nogle af samfundets mest socialt sårbare, som med den nuværende høje brugerbetaling bliver tabt på gulvet. Det skaber en ulighed i tandsundhed, siger han.
Omfordel offentligt tilskud
En oplagt løsning vil for Esben Boeskov Øzhayat være at se på, hvem der har de største behov for tandbehandling – nemlig de svage og socialt sårbare patienter – og herefter omfordele de offentlige tilskud, så det i højere grad kommer dem til gode.
– Ved på den måde at differentiere de offentlige tilskud kan vi i højere grad få inkluderet de patientgrupper, som i dag er ekskluderet fra at modtage tandpleje. Og vi skal i øvrigt huske, at der faktisk også er en stor gruppe af mennesker med lav indkomst, som godt nok er i arbejde – og derfor udelukket fra at få en række tilskud – men som simpelthen får så lav en løn, at de ikke har økonomi til at gå til tandlæge, siger Esben Boeskov Øzhayat.