ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Internationalt forskningsnyt:

Odontogene abscesser koster dyrt i USA

Det kan være dyrt at blive behandlet for odontogene abscesser i USA – og det er en dårlig idé at give antibiotikum som eneste behandling af disse tilstande. 

Det er to af de konklusioner, man kan drage af en amerikansk retrospektiv undersøgelse. Forskerne gennemgik journalmateriale for 298 patienter, der i en femårsperiode var blevet indlagt på tre sygehuse i Texas med alvorlige odontogene infektioner.

Vores forbrug af antibiotika er ude af kontrol

Anders Nattestad, DDS, ph.d.,

Patienterne var både helbredsmæssigt og økonomisk mere belastede end gennemsnittet, og der var to tredjedele af patienterne, som ikke havde nogen form for sygeforsikring.

I gennemsnit var patienterne indlagt i fem døgn, hvilket medførte udgifter til sygehusene på omkring USD 12.000 pr. patient, og der blev udskrevet regninger i størrelsesordenen USD 50.000 pr. patient.

En fjerdedel af patienterne havde inden indlæggelsen i andet regi fået antibiotikum uden anden behandling, og disse patienter havde i gennemsnit længere indlæggelser end de øvrige.

Forfatterne understreger, at odontogene infektioner bør behandles kausalt så tidligt som muligt, da hospitalsindlæggelser er dyre både for samfundet og for den enkelte.

Kommentar ved Anders Nattestad, DDS, ph.d., Director of Oral and Maxillofacial Surgery at Arthur A. Dugoni School of Dentistry, University of The Pacific in San Francisco:

– Jeg er i øjeblikket involveret i en sag, hvor en patient med diabetes og HIV fik adskillige abscesser i hoved-hals-området efter en amotio og var indlagt i 20 dage med tre operationer til en samlet regning på over USD 264.000.

Heldigvis for denne patient overlevede han, og han havde en forsikring, der betalte. Hvis han ikke havde haft en forsikring, ville han forhåbentlig have fået samme behandling, fordi både læger og tandlæger afgiver løfte om at hjælpe patienter i nød, uanset om de har råd.

Men dette fører til meget store udgifter for hospitalerne, som ikke får penge for mange behandlinger – med det resultat, at priserne går op for dem, som har forsikring eller råd til at betale – og det er en spiral uden ende.

Den eneste løsning er det, som Danmark har; men jeg tror ikke, USA er klar til det politisk, før vi får en anden præsident og kongres. USA bruger nu 18 % af BNP på healthcare eller næsten USD 10.000 pr. person pr. år.

Det er omtrent det dobbelte af, hvad Danmark bruger pr. person, og med langt dårligere resultater. 

Jeg finder også, at vores forbrug af antibiotika er ude af kontrol specielt inden for parodontologi og profylakse, og det er værre herovre, fordi alle frygter et sagsanlæg, hvis noget går galt. Vi har for mange advokater med for lidt at lave …

 

Gams K, Shewale J, Demian N et al. Characteristics, length of stay, and hospital bills associated with severe odontogenic infections in Houston, TX. J Am Dent Ass 2017;148:221-9.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE