Annonce
Erhvervsudygtighedsforsikring:

Opgør med obligatoriet kan være på vej

Efter mange års debat, om Erhvervsudygtighedsforsikringen skal være obligatorisk, trækker hovedbestyrelsen nu en streg i sandet og sender spørgsmålet til urafstemning blandt medlemmerne. Internt i hovedbestyrelsen har man taget stilling til spørgsmålet. 

Tekst: Gitte Almer Nielsen

Skal Erhvervsudygtighedsforsikringens grundmodul fortsat være obligatorisk for privatpraktiserende medlemmer? Eller er tiden løbet fra idéen om, at en fagforening kan tvinge medlemmer til at tegne en solidarisk forsikring?

Ændringer i Erhvervsudygtigheds-forsikringen

Fra 1. januar 2018 stiger præmien med 7 %, men holdes på samme niveau som i 2011. Det skyldes, at udbetalinger og hensættelser til syge tandlæger overstiger indbetalingen til forsikringen. Der bliver fra 1. januar strammet på vilkårene for udbetaling grundet psykiske lidelser, herunder bl.a. stress, depression og angst. Fremover kan der kun ske udbetaling i op til to år for de lidelser.

Det skal Tandlægeforeningens privatpraktiserende medlemmer tage stilling til næste år, hvor spørgsmålet bliver sendt til urafstemning. 

- I alle de 15 år, jeg har været i fagpolitik, har vi diskuteret, om Erhvervsudygtighedsforsikringen skal være obligatorisk eller ej. Nu ulmer uroen yderligere pga. en øget præmie og en stramning af betingelserne. Derfor synes vi, det er rigtigt at spørge medlemmerne, hvad de synes.

Det er en forsikring, der har stor betydning for den enkeltes økonomi og sikkerhed, understreger Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen. 

Formanden erkender, at det er et svært spørgsmål, som medlemmerne bliver stillet overfor. Også i hovedbestyrelsen har spørgsmålet været udfordrende, bl.a. fordi der er mange forskellige interesser på spil.

På den ene side oplever foreningen, at især de unge tandlæger frasiger sig medlemskab, fordi de ikke ønsker at tegne Erhvervsudygtighedsforsikringen, mens gruppen af lidt ældre tandlæger oplever at have glæde af forsikringen. 

– Vi har diskuteret det meget intenst, og vi bakker 100 % op om nødvendigheden af en solidarisk erhvervsudygtighedsforsikring, men vi mener ikke, den bør være obligatorisk, fastslår formanden.

Politisk selvmord

Afstemningen er planlagt til primo marts 2018. I beslutningsgrundlaget for afstemningen fremgår det, at det kun er en vejledende urafstemning. Men ifølge Freddie Sloth-Lisbjerg er der tale om juristeri og ikke en kattelem. 

- Afstemningen er politisk bindende, og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at man ikke vil følge resultatet. Det ville være politisk selvmord, siger Freddie Sloth-Lisbjerg. 

Tandlægeforeningen har planlagt seks medlemsmøder, hvor Erhvervsudygtighedsforsikringen vil være på dagsordenen (se side 1075), og der vil også blive udarbejdet informationsmateriale, der skal sikre, at medlemmerne træffer beslutning på et oplyst grundlag.   

I næste nummer af Tandlægebladet kan du læse meget mere om urafstemningen og Erhvervsudygtighedsforsikringen. 
 

Kilde: Tandlægernes Tryghedsordninger

Kommentarer
Annonce