ANNONCE
ANNONCE
Tema:

Påvirkning af epigenetiske mekanismer i oral sundhed og sygdom

Det er langhåret, men mest af alt er det banebrydende. Læs mere om epigenitik, der har potentiale til at ændre vores opfattelse af mange orale sygdomme og give os nye redskaber inden for diagnostik og behandling. 

Tekst: Alessandro Gottardo

Forstil dig livet som en lang film, hvor dit DNA er manuskriptet. Forstil dig så samtidig, hvor stor forskel der vil være på den endelige film alt afhængigt af, om manuskriptet lander i hænderne på Lars Von Trier eller Steven Spielberg.  

Vi har længe troet, at vi kunne spå alt om vores skæbne ved at læse den genetiske kode. Men et nyt forskningsområde har åbnet døren for en helt ny forståelse. For nok er DNA'et vores udgangspunkt, men epigenetikken kan styre, hvordan DNA'et skal opføre sig.  

Tandlægebladet nr. 9 er viet til epigenetik, selv om det nok er de færreste, der har hørt om det før. Men det vil ændre sig. Epigenetik har nemlig potentiale til at ændre den verden, vi kender i dag. Metoderne til diagnostik og behandling kan blive radikalt anderledes og langt mere fintfølende.

I temaet bringer vi følgende artikler:

Epigenetik: kliniske fremtidsperspektiver

Epigenetik og oral sundhed

Caries kan betragtes som en defekt i det medfødte immunforsvar

Epigenetikkens rolle ved parodontitis

Regenerativ endodonti. Epigenetisk modulering af pulpaceller

 

 

 

 

 

 

ANNONCE