Annonce
Dansk forskningsnyt:

Patienter med lichen planus har xerostomi, men ikke hyposalivation

Xerostomi og hyposalivation er ikke det samme, bekræfter ny undersøgelse fra Tandlægeskolen i København.

Foto venligst udlånt af Kristine Røn Larsen.
Tekst: Tandlæge, dr. odont. Bjarne Klausen

Xerostomi og hyposalivation er ikke det samme. Det bekræftes af en tværsnitsundersøgelse fra Københavns Universitet, hvor 49 patienter med oral lichen planus, orale lichenoide læsioner eller generel stomatitis blev sammenlignet med 29 alders- og kønsmatchede raske personer.

Xerostomi blev rapporteret hyppigere og i sværere grad hos patientgruppen end hos kontrolgruppen (P > 0,001), og patienterne angav desuden en række symptomer, som ikke optrådte i kontrolgruppen: vanskeligheder ved at tale, spise og synke samt smagsforstyrrelser. Men der var ikke signifikant forskel på spytsekretionshastighederne (hverken stimuleret eller ustimuleret) i de to grupper.

Der var ikke signifikant forskel på spytsekretionshastighederne

Forfatterne finder det sandsynligt, at smagsforstyrrelserne og følelsen af mundtørhed kan skyldes de inflammatoriske ændringer, der ses i mundslimhinden hos patienter med de tre undersøgte tilstande, samt det forhold, at patienter med lichen planus og lignende lidelser oftere end den øvrige befolkning lider af angst, depression og søvnforstyrrelser.
 

Larsen KR, Johansen JD, Reibel J, Zachariae C, Rosing K, Pedersen AML. Oral symptoms and salivary findings in oral lichen planus, oral lichenoid lesions and stomatitis. BMC Oral Health 2017:17:103.

Kommentarer
Annonce