Annonce
Dansk forskningsnyt:

Selv små bevægelser kan ødelægge en CBCT

Foto: Shutterstock

Tre millimeter er ikke ret meget. Men hvis en patient flytter hovedet bare 3 mm under eksponeringen ved en CBCT-optagelse, kan det gå ud over billedkvaliteten.

Det er konklusionen på en klinisk undersøgelse foretaget på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet.

Der blev foretaget 162 CBCT-undersøgelser på 134 patienter med en gennemsnitsalder på 27,2 år. Under eksponeringen blev ændringer i patienternes hovedstilling registreret med et accelerometer-gyroskopsystem.

Efterfølgende blev optagelserne vurderet af tre erfarne observatører, som bedømte, om billederne var uskarpe, og om billedkvaliteten var så dårlig, at optagelserne ikke kunne bruges til den ønskede diagnostik.

Resultaterne viste, at der var signifikant risiko for uacceptable billeder, hvis patienten bevægede hovedet 3 mm eller mere. Faktisk blev næsten halvdelen af billederne i denne undergruppe bedømt som uegnede til diagnostik.

Også forekomst af metal eller andre radioopake materialer i billedfeltet kunne kompromittere billedkvaliteten.

Hos patienter over 31 år var metalrestaureringer den hyppigste årsag til filmfejl, mens børn under 15 år havde større tilbøjelighed til at flytte hovedet end de øvrige aldersgrupper.

Spin-Neto R, Costa C, Salgado DM, Zambrana NR, Gotfredsen E, Wenzel A. Patient movement characteristics and the impact on CBCT image quality and interpretability. Dentomaxillofac Radiol 2017;46:20170216.

Kommentarer
Annonce