Annonce
Dansk forskningsnyt:

Skinnebehandling kan gavne patienter med søvnapnø

Foto: Solar22/Shutterstock.com

Obstruktiv søvnapnø (OSA) er en tilstand, der forstyrrer nattesøvnen og gør patienterne mere trætte og irritable i dagtimerne. OSA reducerer dermed patienternes livskvalitet, arbejdsevne og trafiksikkerhed.

OSA kan bl.a. behandles med en natskinne, som fører mandiblen fremad og dermed giver mere plads bagtil i svælget. En tværfaglig forskergruppe på Odontologisk Institut, Københavns Universitet, har fulgt 43 patienter med OSA i op til tre år efter udlevering af skinne og systematisk registreret gavnlige effekter og bivirkninger.

Frafaldet undervejs i forløbet var stort. 19 patienter droppede ud i løbet af det første år, og kun 14 brugte stadig skinnen efter tre år. De hyppigste årsager til frafald var smerter i muskler og kæbeled (n = 6), manglende effekt af behandlingen (n = 6) og manglende motivation for behandlingen (n = 11).

De patienter, der gennemførte behandlingen, havde til gengæld god effekt af den. Det gennemsnitlige AH (Apnø-Hypopnø)-Indeks faldt fra 20,6 til 6,3 på en skala, hvor 0-5 angiver normal tilstand og 15-30 moderat søvnapnø.

De mest iøjnefaldende bivirkninger var let protrusion af underkæben, let formindsket vertikalt overbid og enkelte tilfælde af palpationsømme tyggemuskler.

Forfatterne konkluderer, at en del patienter med søvnapnø har gavn af skinnebehandling, og at bivirkningerne ved behandlingen er relativt beskedne.

Knappe SW, Bakke M, Svanholt P, Petersson A, Sonnesen L. Long-term side effects on the temporomandibular joints and oro-facial function in patients with obstructive sleep apnoea treated with a mandibular advancement device. J Oral Rehabil 2017;44:354-62.

Kommentarer
Annonce