ANNONCE
Annonce

Tandlæger og regioner går hårde forhandlinger i møde

Professor i sundhedsøkonomi har svært ved at få øje på oplagte løsninger, før de kommende forhandlinger om en ny tandlægeoverenskomst. Der mangler 300 mio. kr., som ingen vil betale. 
 

Tekst: Anders Klebak, freelancejournalist / Illustration: Rasmus Meisler

Det er en bred kløft, der skiller parterne, når Klinikejerudvalget (KEU) og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) skal forhandle en ny overenskomst på plads.

Sådan vurderer Kjeld Møller Pedersen, professor i Sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, situationen. 

Øverst på listen står spørgsmålet om 300 mio. kr. Det beløb, som tilskudsrammen fra staten hvert år overskrides med. I dag betaler tandlægerne 75 mio. kr. af overskridelsen, mens regionerne tager sig af resten. Men den ordning er fortid, lyder det fra begge parter.

– Det er en meget fastlåst forhandlingssituation, hvor det er svært at se, at parterne vil give sig. Og der dukker ikke lige pludselig 300 mio. kr. op fra regeringen, siger Kjeld Møller Pedersen.

Et kæmpe fejlskud 
Regeringen afviste netop at bruge flere penge på tandsundhed i den økonomiaftale, som blev indgået med regionerne før sommer. Men faktisk bærer staten, ifølge Kjeld Møller Pedersen, en stor del af ansvaret for, at den økonomiske ramme bliver sprængt.

Retningslinjerne for indkaldeintervaller blev nemlig gennemført med alt for stor optimisme, mener han.

– Sundhedsstyrelsen lavede et kæmpe fejlskud, da man indførte de nye retningslinjer. Man vurderede, at patienterne ville fordele sig helt anderledes, end de i realiteten gjorde, og nu står man med et stort underskud, siger han.

Torben Schønwaldt, formand for KEU, går da også ind i forhandlingslokalerne med en tydelig pointe:

– Vi kommer ikke til at sige ja til en aftale, hvor klinikejerne skal betale for at overholde retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen har indført. Vi betaler allerede rigeligt i form af øgede administrationsbyrder, vi er blevet pålagt de seneste år, slår han fast.

Men på den anden side af bordet er holdningen lige så klar:

– Vi kan ikke tage 300 mio. på sygehusområdet og flytte over på tandlægeområdet. Derfor skal vi have et fuldstændig fast økonomiprotokollat sammen med tandlægerne, lyder det fra formand for Danske Regioner, Bent Hansen.

Han sammenligner med lægeområdet, hvor de praktiserende læger bliver modregnet i næste års indtægt fra det offentlige, hvis de sprænger den økonomiske ramme. 

Ser ikke de sorte skyer endnu
På trods af de stejle positioner ser KEU-formanden dog optimistisk på forhandlingerne.

– Jeg ser ikke sorte skyer på himlen allerede nu. Overordnet set er der bred interesse i, at befolkningen har sunde tænder, og jeg tror, regeringen kommer til fornuft og finder de penge, der skal til. Alternativet bliver, at patienterne må betale, men det er ikke en løsning, vi går ind for, så det vil vi ikke tage ansvaret for, siger han. 

Øget brugerbetaling ligner dog heller ikke den mest farbare vej ifølge professor Kjeld Møller Pedersen. 

– Det kan blive politisk meget komplekst, fordi der ikke er opbakning til det på Christiansborg, siger han. 

Kjeld Møller Pedersen ser med andre ord ikke de store muligheder for at få en overenskomst på plads. Og et scenarie, hvor KEU og RLTN må ende med at forlade forhandlingslokalet uden en aftale, anser han dermed som det mest sandsynlige scenarie.  

Kommentarer
ANNONCE