ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Detaljen:

Tatoveringer filet med stålkniv

Foto: Marie Louise Scjellerup Jørkov

Han har formentlig været rigtig brutal at se på: En mand på 190 cm og med rillede fortænder. Og måske var det netop meningen med vores barbariske forfædres udsmykningsritual: Tandtatoveringer.

Men det har også krævet sit at få dem udført. Formentlig har det involveret en masse alkohol, og at der har været nogen til at holde ”patienten” nede, mens de vandrette riller i fortænderne blev filet med en stålkniv.

Bagefter blev rillerne dækket til med sort farve, som man tror stammer fra en form for sodblanding eller kul.

De filede tænder er udelukkende blevet observeret hos mænd og har sandsynligvis været en udsmykning forbeholdt krigerne, der skulle fremstå så skræmmende som muligt. Samtidig har de sortfarvede vandrette riller fungeret som en identitetsmarkør, der skulle vise krigernes tilhørsforhold, når de drog ud på deres togter.

Man har bl.a. fundet filede tandsæt i udgravninger på Nordfyn og ved Høje-Taastrup, og de har været populære i slutningen af vikingetiden (ca. år 900-1000), ligesom vikingerne også prydede deres kroppe med mønstre og motiver.

I takt med, at kristendommen for alvor begyndte at tage fat i Danmark, stoppede ritualet med kropstatoveringer, og man går ud fra, at det samme gjorde sig gældende med tandtatoveringer. Hvor det førhen havde været en skik forbeholdt de få rå, blev det med opblomstringen af de nye kristne værdier anset for at være en barbarisk skik, og den er ikke blevet observeret hos efterfølgende folkeslag.
 

Kilde: Forfatter og museumsinspektør, Nationalmuseet, Jeanette Varberg.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE