ANNONCE
Annonce
Tandlægeforeningen:

Unge, socialt udsatte og syge skal stå øverst på listen

Unge mellem 18 og 24 år skal kunne læne sig tilbage i tandlægestolen uden at skæve bekymret til bankkontoen. Sådan lyder det i Tandlægeforeningens vision for en ny model for tandplejen.

Tekst: Anders Klebak

Det er den vision, som foreningen vil præsentere for sundhedsminister Ellen Trane Nørbys arbejdsgruppe, der skal undersøge nye veje for tandplejen. Tanken er at oprette en indslusningstandpleje i privat regi, hvor de unge får enten hele regningen eller en stor del dækket af tilskudskroner fra det offentlige.

Også socialt udsatte og økonomisk dårligt stillede pensionister skal tilgodeses med tilskud, mener Tandlægeforeningen. Det samme gælder patienter, som har ekstraordinært behov for tandpleje på grund af sygdom eller medicinforbrug.

– Det er en prioritering, der skal sikre, at unge bliver holdt fast i tandplejen, så arbejdet fra kommunerne ikke havner på gulvet. Samtidig vil vi bruge pengene på at bekæmpe ulighed i sundhed som følge af sociale vilkår eller sygdomme. Den prioritering er helt i tråd med det, vi som forening har sagt i en årrække, siger formand Freddie Sloth-Lisbjerg.

Vi vurderer, at der er et større behov for forebyggelse og behandling, end Christiansborg er villig til at betale for

Freddie Sloth-lisbjerg

Hvis der stadig er penge til overs, når disse grupper har fået hjælp, bør resten af de offentlige penge gå til forebyggelse (fx undersøgelser, tandrensning, bitewings) og i mindre grad behandling af oral sygdom, siger Freddie Sloth-Lisbjerg. – Vi ved, at forebyggelse virker, så derfor vil vi hellere satse på det end på at gøre behandlinger lidt billigere, siger han.

Gruppen af 25+ årige vil med Tandlægeforeningens forslag formentlig skulle betale mere for at gå til tandlægen. I hvert fald hvis politikerne holder fast i, at der ikke tilføres flere penge til tandplejen. – Vi vurderer, at der er et større behov for forebyggelse og behandling, end Christiansborg er villig til at betale for. Derfor har vi været nødt til at tage nogle grupper ud, som så ikke kan få samme tilskud som tidligere, siger han.

Han peger dog på muligheden for, at forsikringer kan blive mere udbredt i befolkningen. Fx gennem arbejdsmarkedsbaserede forsikringer eller sundhedsforsikringer som “danmark”.

 

Sådan skal tilskudspengene bruges

  • Indslusningstandpleje til unge fra 18-24 år. Skal være helt eller delvist vederlagsfri og foregå på private klinikker
  • Fagligt forsvarlig tandpleje til socialt udsatte og dårligt stillede pensionister
  • Fagligt forsvarlig tandpleje til patienter med stort behov for tandpleje som følge af sygdom eller medicinforbrug
  • Er der penge til overs, skal støtte til forebyggelse prioriteres over støtte til sygdomsbehandling.
Kommentarer
ANNONCE