ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Detaljen:

Verdens ældste tandbørste

Miswaken – verdens ældste tandbørste – kan spores tilbage til Babylon og Egypten omkring år 3.500 f.v.t. Nu lægger den navn til en udstilling på Nationalmuseet, hvor man kan se et udvalg af tandbørster fra 1852-1988.

Tekst: Anne Burlund og Nationalmuseet / Foto: Shutterstock

Den er lavet af rødder eller kviste fra særlige buske og træer, og den trevlede ende bruges til at børste tænder med – miswaken – verdens ældste tandbørste, der kan spores tilbage til Babylon og Egypten omkring år 3.500 f.v.t. 

Miswaken er stadig udbredt i store dele af verden og er et godt og billigt alternativ til plastiktandbørsten, der for mange i det globale syd koster en halv månedsløn. En miswak består udelukkende af naturmaterialer og er derfor også god for klimaet. Beregninger viser, at hvis man udskifter sin plastiktandbørste 3-4 gange om året, vil der alene i USA blive smidt én milliard tandbørster ud om året. 

I Nationalmuseets nye udstilling ”Miswak”, der er blevet til i samarbejde med bl.a. Tandsundhed Uden Grænser, kan man se et udvalg af tandbørster fra 1852-1988, der stammer fra Indien, Afghanistan, Kenya, Botswana, Congo og Sudan. 

Tandbørster, som vi kender dem i dag med skaft og børster, stammer oprindeligt fra Kina. I 1498 tog kejser Hongzhi fra Mingdynastiet patent på en tandbørste lavet med børster fra svin og skafter af ben eller bambus. Først i 1780 kom de første masseproducerede tandbørster til Europa, og i 1938 kom de første tandbørster med børster af nylon – og senere plastikskafter. 

Udstillingen er en del af projektet “Taking Care – Ethnographic and World Cultures Museums as Spaces of Care”, hvor Nationalmuseet sammen med andre europæiske museer vil genopdage viden, materialer eller teknikker, som kan inspirere til nye løsninger på vore dages globale og lokale udfordringer.

Kilde: Nationalmuseet, Tandsundhed Uden Grænser.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE