Forord: Temanummer om agenesi

Dato: 19.11.2009

Ved ændringen af tandplejeloven i 2001 blev det pålagt de daværende amter at etablere en amtsspecialtandpleje med henblik på at tilbyde et specialiseret tandplejetilbud til patienter med forskellige odontologiske lidelser. Amtsspecialtandplejen blev i forbindelse med regionsdannelsen erstattet af den nuværende regionstandpleje. Endvidere blev der som følge af lovændringen i 2001 etableret et Odontologisk Landsdels- og Videncenter på henholdsvis Rigshospitalet og Århus Universitetshospital i tæt samarbejde med Odontologisk Institut ved henholdsvis Københavns Universitet og Aarhus Universitet.

 

Disse tiltag har medført et forbedret og mere ensartet behandlingstilbud til patienter med tandagenesi. En væsentlig forudsætning for at kunne tilbyde et optimalt behandlingstilbud er et tæt og tværfagligt samarbejde mellem den kommunale tandpleje, privat praksis, regionstandplejen og de Odontologiske Landsdels- og Videncentre. Det er således formålet med dette temanummer at præsentere ajourført viden om principperne for diagnostik, behandlingsplanlægning og behandling af agenesi. Målgruppen er primært tandlæger i den kommunale tandpleje og privat praksis, som ikke har særlig indsigt i agenesibehandling.
De første tre artikler bringes i dette nummer af Tandlægebladet.

 

Der fokuseres indledningsvis på, hvor hyppigt forskellige typer af agenesier forekommer, samt mulige årsager til agenesi. Derefter omtales de generelle aspekter for behandlingsplanlægning og ortodontisk behandling. I næste nummer af Tandlægebladet vil der blive fokuseret på principperne for diagnostik, behandlingsplanlægning og behandling ved den hyppigst forekommende agenesitype, nemlig agenesi af mandiblens 2. præmolar. Endvidere vil principperne for behandling ved agenesi af maksillens laterale incisiv samt ved multipel tandagenesi blive beskrevet.

 

Nils-Erik Fiehn
Ansvarshavende og faglig-videnskabelig redaktør

 

Søren Schou
Professor, dr.odont., Faglig koordinator

 

Alfred Hansen
Specialtandlæge, Faglig koordinator

0