Odontom
Odontomet er en hyppigt forekommende odontogen tumor, og diagnosen stilles på baggrund af en klinisk, radiologisk og histologisk undersøgelse. Odontomet behandles med kirurgisk fjernelse, og recidivfrekvensen er lav.
Baggrund
Odontomet er en hyppigt forekommende benign odontogen tumor, som opdeles i en sammensat og kompleks type.
Tumoren er oftest asymptomatisk og ses hyppigst i overkæben hos børn og unge.
Radiologisk kendetegnes det komplekse odontom ved en velafgrænset kalcificeret masse omgivet af en tynd radiolucent zone, og der ses oftest en ikke erupteret tand i området.
Histologisk består det komplekse odontom af et konglomerat af dentin og emalje.
Patienttilfælde
12-årig dreng henvist fra specialtandlæge i ortodonti til Kæbekirurgisk afdeling, Sydvestjysk Sygehus, for diagnostik og behandling af radiopak struktur i venstre side af overkæben.
Panoramaoptagelse og Cone Beam Computer Tomografi viste en velafgrænset radiopak forandring i venstre side af overkæben, som perifert var omgivet af tynd radiolucent zone.
Forandringen var fusioneret med tandanlægget fra +7, som var displaceret op mod bunden af venstre orbita.
Der blev foretaget kirurgisk fjernelse af tumoren med den overliggende +7.
Histologisk undersøgelse var forenelig med et komplekst odontom.
Konklusion
Odontomet er en hyppigt forekommende odontogen tumor, og diagnosen stilles på baggrund af en klinisk, radiologisk og histologisk undersøgelse.
Odontomet behandles med kirurgisk fjernelse, og recidivfrekvensen er lav.
Klinisk relevans:
Odontomet udgør omkring 20-25 % af alle odontogene tumorer og ses hyppigst hos børn og yngre mennesker. Tumoren er oftest asymptomatisk og diagnosticeres som regel i forbindelse med rutinemæssige røntgenoptagelser eller røntgen i forbindelse med manglende tandfrembrud. Kendskab til de kliniske og radiologiske karakteristika samt differentialdiagnoser til odontomet er væsentligt ved vurdering af røntgenbilleder hos børn og yngre patienter.