faglig kommentar:

Kort kommentar til studie omtalt i Tandlægebladet

Dato: 03.09.2024

I Tandlægebladet nr. 10, 2022 er der under overskriften ”Nerveskader efter amotio er sjældne” en kort refererende henvisning til en artikel fra juli 2022: “Retrospective evaluation of sensory neuropathies after 
extraction of mandibular third molars with confirmed “high-risk” features on cone beam computed tomography scans” publiceret i Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2022;134:e1e7. Studiet er interessant, fordi det inkluderer underkæbevisdomstænder klassificeret som risikable med hensyn til neurosensoriske komplikationer. Denne type studier er for nærværende en mangelvare på området, og intentionen med studiet er derfor prisværdig og nyttig. Imidlertid lider studiet under nogle metodologiske problemer, som kompromitterer de konklusioner, som forfatterne når frem til.

1. Der konkluderes, at forekomsten af forstyrrelser i studiet er lav sammenlignet med angivelserne i litteraturen. Denne sammenligning er ikke valid, da litteraturen er sammensat af yderst heterogene studier med vidt forskellige inklusionskriterier. Da der til det aktuelle studie ikke findes nogen konkret kontrolgruppe, er angivelserne i bedste fald af moderat interesse for de kirurger, som udførte fjernelsen. For alle andre odontologiske aktører er de absolutte tal i den mest positive fortolkning kun indikative som et overfladisk vurderingsgrundlag af eksisterende og kommende studiers incidensangivelser af neurosensoriske forstyrrelser.

2. I konklusionen fremhæves fordelene ved brugen af CBCT i det aktuelle studie, idet den ”lave” forekomst af neurosensoriske forstyrrelser relateret til n. alveolaris inferior delvist tilskrives brugen af denne radiografiske modalitet. Udover at denne følgeslutning på ingen måde kan drages ud af et kohortestudie med manglende kontrolgruppe uden brug af sort eller hvid magi, er det i modstrid med nyere forskning på området (1-8) og flugter ikke med anbefalingerne fra European Academy of DentoMaxilloFacial Radiology (EADMFR) (9). Endvidere er der i studiet en høj grad af selektionsbias, da eneste radiologiske inklusionskriterie var enten kontakt med eller kompression af n. alveolaris inferior set på CBCT. For det første kan man ikke se nerven på røntgenoptagelser, men den kanal, den ligger i, for det andet er disse tegn i tidligere undersøgelser vist ikke at være særlig valide risikomarkører (9). 

CBCT er med den aktuelt eksisterende videnskabelige evidens ikke reglen, men undtagelsen ved fjernelse af visdomstænder i underkæben.