Forsøgsdesign og resultater for kulhydratforsøgene 1947-1951
Kulhydratforsøgene på Vipeholm-anstalten 1947-1951 blev gennemført uden kendskab til nutidens etiske paradigme.
Kulhydratforsøgene på Vipeholm-anstalten 1947-1951 blev gennemført uden kendskab til nutidens etiske paradigme. Forsøgene var unikke for deres tid, eftersom de blev udført med henblik på at opnå kontrol med et betragteligt antal forhold udover kosten, som kunne tænkes at påvirke cariesaktiviteten. Herunder patienternes spisevaner (sluger maden uden at tygge eller tygger drøv), mundhygiejnevaner og variationer i efterlevelse af forsøgsprotokollen. Der blev også udført omhyggelige metodestudier for cariesregistreringen. Forsøgenes resultater betød et videnskabeligt gennembrud – man kunne i prospektive forsøg demonstrere, at cariesudviklingen blev kraftigt påvirket af klæbrige sukkerholdige kulhydrater, især imellem måltiderne. Man påviste desuden, at cariesmodtageligheden kan variere betydeligt fra person til person.
Designs and results of the carbohydrate trials 1947-1951
The Carbohydrate Trials at Vipeholm 1947-1951 were carried out in the absence of today’s ethical paradigm. The trials were unique for their time in that they were conducted to control for a considerable number of factors, other than diet, that could conceivably affect caries activity. Examples are the patients’ eating habits (swallowing the food without chewing or ruminating), oral hygiene habits, variations in adherence to the trial protocol. Method studies of caries recording were also carried out carefully. The results of the trials were a breakthrough in knowledge – it was possible to show in prospective trials that caries development was strongly influenced by sticky sugary carbohydrates, especially when eaten between meals. It was also shown that caries susceptibility can differ significantly between different individuals.