Kostråd efter Vipeholm-studiet
Vipeholm-studiet bidrog ikke blot til en dybere forståelse af caries, men skabte også et udgangspunkt for en række cariesforebyggende strategier som eksempelvis kostråd.
I 1950’erne bidrog Vipeholm-studiet betydeligt til en dybere forståelse af sukkers rolleved udvikling af caries, især med hensyn til vigtigheden af indtagelsens hyppighed og fødeemnets klæbrighed.
Disse resultater satte sammen med studiernes unikke design Sverige og den svenske tandlægevidenskab på det odontologiske verdenskort. Der blev også skabt et klart udgangspunkt for diverse cariesforebyggende strategier, såvel nationalt som internationalt.
Inden studierne fandtes der praktisk taget ingen kostråd til forebyggelse af orale eller generelle sundhedsproblemer; men allerede i 1950’erne blev det såkaldte ”sukkerur” og begrebet ”lørdagsslik” (fredagsslik på nudansk) introduceret – to cariesforebyggende strategier, der stadig er relevante i dag.
Gradvis voksede indsigten i sukkerets eksakte rolle i cariesprocessen, betydningen af retinerende faktorer og oral clearance samt de forskellige sukker- og stivelsesarters rolle i cariesudviklingen. I nyere tid er der blevet introduceret en række kunstige sødemidler som alternativer til naturlige sukkerarter, og konceptet funktionelle fødevarer er også kommet til.
I dag har vi studier, der viser, at genetiske faktorer påvirker hver enkelt persons smags- og kostpræferencer. Endvidere tyder nyere forskning på, at ikke bare hyppigheden af sukkerindtagelse, men også den samlede mængde af indtaget sukker spiller en væsentlig rolle i udviklingen af caries
DIETARY ADVICE AFTER THE VIPEHOLM STUDY
The Vipeholm study contributed significantly in the 1950s to the understanding of the role of sugar in the development of dental caries, particularly emphasizing the importance of intake frequency and the stickiness of foods. These findings, along with the study’s unique design, put Sweden and Swedish dentistry on the international map.
It also marked a clear starting point for various caries prevention strategies, both nationally and internationally. Before the study, dietary advice to prevent either oral or general health issues was virtually nonexistent. However, during the 1950s, the so-called “sugar clock” and the concept of “Saturday candy” were introduced
– two caries prevention strategies that remain relevant today.
Gradually, knowledge increased about the sugar’s exact role in the caries process, and the significance of retention factors and oral clearance, and the varying roles of different types of sugars and starches in the development of caries. In more recent times, a range of sweeteners has been introduced as alternatives to natural sugars, and the concept of functional foods has been established.
Today, studies show that genetics is a factor influencing an individual’s taste and dietary preferences. Additionally, recent research indicates that not only the frequency of sugar intake but also the total amount of sugar consumed plays a significant role in caries development.