ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Ny undersøgelse:

Gør-det-selv tandblegning kan skade mund og tænder

Der er så stor risiko for skader i munden ved brug af flere tandblegningsprodukter til hjemmebrug, at virksomhederne har fået forbud mod at sælge dem. Mange af produkterne har desuden ingen blegende effekt. Det viser ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen.

Tekst: Kim Andreasen / Foto: Shutterstock
Dato: 23.09.2021

Kaster man sig ud i selv at ville blege sine tænder ved hjælp af et gør-det-selv tandblegningsprodukt købt på nettet, risikerer man at forårsage skader på både sine tænder og sit tandkød.

Det viser en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen.

Styrelsen har undersøgt 25 produkter købt på danske og udenlandske hjemmesider, og undersøgelsen viser, at halvdelen af produkterne kan medføre irritation eller ætsning i munden. Faktisk udgør hvert femte produkt i undersøgelsen en så alvorlig risiko for skader, at de ikke længere må sælges til forbrugerne.

- Man kan risikere at få irreversible skader af de her produkter, fordi de indeholder stoffer med en meget lav pH-værdi, som virker ætsende på emaljen. Samtidig kan risikoen for sensitivitet øges, og der kan også opstå ætsskader på gingiva, siger Helle Hornhaver, tandlæge på Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet, hvor hun underviser i tandblegning på klinikassistent- og tandplejeruddannelsen samt på efteruddannelseskurser. 

Man kan risikere at få irreversible skader af de her produkter

Helle Hornhaver, tandlæge på Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet

Ingen effekt
12 af produkterne er i undersøgelsen tillige tjekket for, om de har en blegende effekt på tænderne. Det viser sig, at to tredjedele af disse produkter ikke virker.

- Når man kan se, at det ikke bleger tænderne, så bruger man måske produktet i længere tid for at opnå en virkning, og så risikerer man at forårsage endnu større skade på tænderne, påpeger Helle Hornhaver.

Skal ikke godkendes
En af udfordringerne med gør-det-selv-tandblegningsprodukter er, at de ikke skal godkendes af myndighederne, før det sendes i handlen. Det er derfor virksomheden selv, der skal sikre, at produktet overholder lovgivningen.

Viser det sig ikke at være tilfældet, kan Miljøstyrelsen indskærpe overfor de virksomheder, som producerer de pågældende blegeprodukter, at de ikke længere må sælges. Samtidig advarer de forbrugerne mod at købe og bruge dem. Det er da også sket i forbindelse med den nye undersøgelse. I sidste ende har styrelsen mulighed for at udstede bøder og melde det til politiet, hvis påbuddet om tilbagetrækning af produkterne ikke efterkommes.

Helle Hornhaver peger på, at professionelle tandblegeprodukter indeholder stoffer, oftest brintoverilte og carbamidperoxid, der er reguleret i lovgivning for kosmetiske produkter.

- Problemet med mange af internetprodukterne er, at de indeholder andre stoffer, der ikke er med i kosmetiklovgivningen, da de anvendes fx i industrien til helt andre formål fx blegning af papir. Men producenterne skal kunne garantere, at deres produkt ikke er skadeligt, og at de har dokumentation for virkningen, siger hun.

Godt med fokus på grå marked
Helle Hornhaver er glad for, at Miljøstyrelsen med rapporten sætter fokus på internettets grå marked for tandblegningsprodukter til hjemmebrug.

- Vi ser desværre igen og igen, at mange af de her produkter, som indeholder stoffer, der overhovedet ikke er beregnet til tandblegning, markedsføres på internettet. Og enten er der slet ikke nogen dokumentation for deres virkning, eller også er de testresultater, der henvises til, ikke det papir værd, de er skrevet på. Jeg håber, at det kan være med til at klæde tandlæger på til at rådgive deres patienter til at være særdeles varsomme med at købe tvivlsomme blegeprodukter på internettet og i stedet få foretaget professionel tandblegning på tandklinikken, hvis der er efter en grundig undersøgelse og vejledning viser sig at være indikation for det.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE