Ny viden:

Det gør ondt at blive stukket i ganen; men det er ofte nødvendigt

Injektion instrument
Foto: Shutterstock

Et af de indgreb, patienter frygter mest i tandlægestolen, er injektion i ganen. Det gør notorisk ondt at blive stukket i den stramtbundne, kar- og nerverige ganeslimhinde, og mange patienter og en del tandlæger har nok funderet på, om det nu også er nødvendigt med det ekstra stik i ganen i forbindelse med ekstraktion af tænder i overkæben.

Kinesiske forskere har foretaget en meta-analyse af succesraten for ekstraktion i overkæben med og uden injektion i ganen. Analysen er baseret på syv randomiserede kontrollerede undersøgelser, hvor testgruppen (380 tænder) kun fik infiltration bukkalt for tanden, mens kontrolgruppen (374 tænder) fik injektion både bukkalt og palatinalt. I tre af undersøgelserne blev der brugt articain i begge grupper, i to blev der brugt lidocain i begge grupper, og i de sidste to blev der brugt lidocain i kontrolgruppen og articain i testgruppen. Kriteriet for succes var fravær af smerte under ekstraktionen og intet behov for supplerende lokalanalgesi.

Succesraten var 96,52 % i kontrolgruppen, men kun 82,63 % i testgruppen (P < 0,00001). Resultaterne var identiske for articain og lidocain. Man må konkludere, at det godt kan lade sig gøre at ekstrahere tænder i overkæben med godt resultat uden injektion i ganen, men at der er betydeligt flere patienter, der oplever smerte i forbindelse med ekstraktionen, hvis man undlader injektion i ganen.

Cui L, Zhang Z, Huang J et al. Extraction of permanent maxillary teeth without palatal injection: a meta-analysis. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2018;126: e187-95.