Ny viden:

Dårlig ånde kan afhjælpes - til gavn for blodtrykket

Tungeskraber kan afhjælpe dårlig ånde og forbedre smagsoplevelsen.

Tungeskraber
Tekst: TANDLÆGE, DR. ODONT. BJARNE KLAUSEN / Foto: Shutterstock

En gruppe ildsjæle har netop stiftet en international forskergruppe med det formål at hjælpe de mange patienter, der lider af halitose.

Ny forskning har påvist, at den dårlige ånde i 10-20 % af tilfældene stammer fra ekstraorale kilder, typisk respirationssystemet.

Men da de resterende 80- 90 % stammer fra mundhulen, er det tandlægernes opgave at udrede og behandle disse patienter. En del tilfælde skyldes parodontal sygdom og kan kureres med sufficient parodontalbehandling.

Omkring halvdelen af tilfældene skyldes flygtige svovlforbindelser, som tungens mikrobiom udskiller. Det hjælper derfor at rense tungen regelmæssigt med en tungeskraber. Ud over at dæmpe den dårlige ånde medfører brug af tungeskraber desuden en forbedring af smagsoplevelsen, idet tungens smagsreceptorer for salt blotlægges. Derved bliver patienterne mindre tilbøjelige til at pøse salt på maden, hvilket kan være til gavn for den generelle helbredstilstand og ikke mindst for blodtrykket.

Præsenteret på Europerio9, juni 2018 af Edwin G. Winkel (Amsterdam)

Seerangaiyan K, Jüch F, Winkel EG. Tongue coating: its characteristics and role in intra-oral halitosis and general health – a review. J Breath Res 2018;12. (Set 2018 juni). Tilgængelig fra: URL: https://doi.org/10.1088/1752-7163/aaa3a1