Dansk forskningsnyt:

Ekstraktionsalveoler heler langsomt

Ekstraktion tandudtrækning

Ting tager som bekendt tid og komplet ossøs dækning af ekstraktionsalveoler tager længere tid, end vi hidtil har troet. Det er konklusionen på en retrospektiv undersøgelse, som Andreas Stavropoulos har foretaget sammen med andre forskere fra universiteterne i Malmö og Wien.

Undersøgelsen er baseret på CT-scanninger fra 250 voksne patienter, som havde fået ekstraheret tænder 0,5-36 måneder inden scanningen. Blandt inklusionskriterierne var, at der hverken var foretaget knogleopbygning eller implantatindsættelse i de undersøgte områder.

Tre til seks måneder efter ekstraktionen var det kun 20 % af alveolerne, der var fuldstændig dækket af kortikal knogle, og først efter 9-12 måneder var mere end 80 % af alveolerne dækket med kortikal knogle. Efter 18-36 måneder var 96 % af alveolerne dækket af kortikal knogle.

Risikoen for inkomplet ossøs dækning var signifikant større, hvis der var ≥ 75 % marginalt knoglesvind omkring den ekstraherede tand. Derimod havde forhold som køn, alder, rygning, tandtype og forekomst af nabotænder ingen signifikant betydning.

Andreas Stavropoulos, skal vi overveje at vente 9-12 måneder efter ekstraktionen, før vi indsætter/belaster implantater i området?
– Det er svært at sige på basis af de foreliggende data. Vi ved, at der bliver mistet flere implantater, og at succesen er mindre efter immediat implantatindsættelse end efter komplet heling af ekstraktionsalveolen. Og selvom der ikke er nogen forskel i implantatoverlevelsen efter immediat belastning af immediat indsatte implantater, findes der ikke meget information om, hvorvidt tidspunktet for belastning gør nogen forskel for succesen af implantatbehandlingen. Men, jo mere ossøs dækning af ekstraktionsalveolen, jo mere primær stabilitet opnås, og høj implantatstabilitet anses for et vigtigt element for muligheden for immediat implantatbelastning.

Bertl K, Kukla EB, Albugami R, Beck F, Gahleitner A, Stavropoulos A. Timeframe of socket cortication after tooth extraction: A retrospective radiographic study. Clin Oral Impl Res 2018;29:130-8.