Ny viden:

Advarsel: Alt for dårlig klinisk holdbarhed af fyldningsmateriale

Advarsel
Foto: Shutterstock

Et klinisk studie, hvor materialet Activa Bioactive fra firmaet Pulpdent blev afprøvet i Klasse I og II-kaviteter i permanente tænder, har vist en helt uacceptabel fejlfrekvens inden for det første år.

Fyldningerne i Activa Bioactive, som er en flydende plastmodificeret glasionomercement, blev udført efter fabrikantens anvisning uden anvendelse af adhæsiv. Det blev sammenlignet med fyldninger i et velafprøvet konventionelt nanofyldt plastmateriale. Efter et år var 24,1 % af fyldningerne i Activa Bioactive omlagt, mens kun 2,5 % var omlagt for kontrolmaterialet. Årsagerne til fejl var løsnet fyldning, postoperative symptomer og sekundær caries. Som følge af den uacceptabelt høje fejlratio efter et år er studiet blevet stoppet.

Pulpdent har efterfølgende ændret i brugsanvisningen og anbefaler nu anvendelse af en adhæsiv. Hvorvidt det vil forbedre holdbarheden, og om de potentielle bioaktive egenskaber i Activa Bioactive vil fungere sammen med en adhæsiv, er endnu uafklaret.

Efter et år var 24,1 % af fyldningerne i Activa Bioactive omlagt

van Dijken JWV, Pallesen U, Benetti A. A randomized controlled evaluation of posterior resin restorations of an altered resin modified glass-ionomer cement with claimed bioactivity. Dental Materials 2018. (Set 2018 december). Tilgængelig fra: URL: https://doi.org/10.1016/j.dental.2018.11.027