Ny viden:

Orale bakterier har nøglerolle i blodtryksreguleringen efter motion

Mundskyldning med klorhexidin efter motion har uheldige bivirkninger på blodtrykket, konkluderer ny britisk undersøgelse.

Blodtryksmåler
Foto: Shutterstock

Det er nok de færreste, der tænker på at skylle mund i klorhexidin lige efter en anstrengende løbetur, og det er åbenbart meget godt. En ny britisk undersøgelse tyder nemlig på, at en sådan skylning har uheldige virkninger på blodtrykket.

I et dobbeltblindt randomiseret overkrydsningsforsøg gennemførte 23 raske forsøgspersoner to træningspas a 30 minutter på løbebånd, og umiddelbart derefter skyllede de den ene gang mund med 0,2 % klorhexidin, den anden gang med placebo.

Efter placeboskylningerne kunne man påvise et signifikant fald på 4-5 mm Hg i det systoliske blodtryk en og to timer efter løbeturen. Efter klorhexidinskylning var dette blodtryksfald imidlertid reduceret med 60 % efter en time og helt elimineret efter to timer. Koncentrationen af nitrit i blodbanen var forøget efter placeboskylning (P = 0,013), men ikke efter skylning med klorhexidin.

Forskerne forklarer fundene således: Under træning frigiver endotelcellerne nitrogenmonoxid, som dilaterer blodkarrene. Nitrogenmonoxid nedbrydes til nitrat, som absorberes i spytkirtlerne og udskilles i spyttet. Mange mundhulebakterier er i stand til at omdanne nitrat til nitrit, som efter synkning hurtigt genoptages i blodbanen, hvor det igen reduceres til nitrogenmonoxid, som derefter fortsat kan dilatere karrene og dermed sænke blodtrykket – også efter at muskelarbejdet er ophørt.

Cutler C, Kiernan M, Willis JR et al. Post-exercise hypotension and skeletal muscle oxygenation is regulated by nitrate-reducing activity of oral bacteria. Free Radic Biol Med 2019; 143: 252-9.