"Jeg var nervøs for, om børnene nu ville have mig som tandlæge"
Det var ikke planen, at Sabina Elisabeth Christensen skulle ende med både at arbejde i privat og kommunalt regi, men da den ene chef snakkede med den anden, endte det pludselig sådan. Læs her om hendes skifte fra skolebænken til praktiserende tandlæge to steder.
Sabina Elisabeth Christensen
25 år
Fra: Tandlægeskolen i Aarhus
Til: Kombinationsstilling hos Tandlægerne i Ølgod og den kommunale tandpleje i Varde
Du blev færdiguddannet i sommer. Havde du jobtilbud på hånden?
– Jeg havde tre jobtilbud, så det var bare at vælge. Det blev så Ølgod, hvor jeg startede med at have fire dage, indtil jeg ca. 14 dage efter blev tilbudt jobbet i den kommunale tandpleje i Varde. Det var cheferne, der kendte hinanden, så da Varde tandpleje fik en ledig stilling, anbefalede min chef i Ølgod mig. Nu arbejder jeg to dage det ene sted og to dage det andet.
Hvorfor faldt førstevalget på Ølgod?
– Jeg syntes, det lød som en spændende mulighed, hvor der var hjælp til at videreudvikle sig. Jeg vil helst ikke sidde alene, og de var meget opsatte på, at jeg skulle have mest læring ud af det. Men den vigtigste grund var nok, at min familie bor i nærheden. Jeg vil helt vildt gerne være tæt på min familie, så geografien spillede en afgørende rolle. Jeg har fået et værelse hernede, hvor jeg overnatter de dage, jeg er i den kommunale tandpleje. Resten af tiden er jeg i Aarhus hos min kæreste. Men han er også den eneste grund til, at jeg stadigvæk er i Aarhus. Planen er, at vi skal flytte til nærområdet på sigt.
Hvordan har det så været at komme over i den kommunale tandpleje?
– Jeg har hele tiden sagt, at jeg skulle være i privat praksis. Men nu hvor jeg også er blevet kastet ud i den kommunale tandpleje, er jeg klart blevet mere åben over for det. I starten var jeg nervøs for, om børnene nu ville have mig som tandlæge. Men jeg synes generelt, at de er meget samarbejdsvillige. Det pædagogiske element er også faldet mig forholdsvis nemt, og så kan jeg godt lide, at man kan præge børnene.
Hvordan synes du, det fungerer med en kombinationsstilling?
– Det synes jeg fungerer rigtig fint. Der er forskellige udfordringer hvert sted. I den kommunale tandpleje ved man fx ikke, hvordan børnene reagerer på behandlingen, og om man overhovedet kan få lov til at udføre den. Mens udfordringen i det private for det meste ligger i selve behandlingerne. Jeg kan godt lide, at det ikke bare er det samme, man laver hele tiden, men det har også været hårdt at skulle omstille sig til to nye steder. Systemerne og arbejdsgangene er forskellige, og travlheden bliver tacklet på hver sin måde, så det har jeg lige skullet vænne mig til.
Hvordan har overgangen fra studerende til praktiserende tandlæge været?
– Det har været lidt svært. Der er så mange nye ting, man skal tage stilling til, og man skal være meget mere selvstændig. Hovedet skal lige være med. Men samtidig har det også været fedt at kunne få lov til at tage sine egne beslutninger. Derudover er det dejligt at have med patienter at gøre og blive præsenteret for så mange forskellige behandlinger. På skolen var det meget det samme, så nye udfordringer har været kærkomne.
I Ny Start går Tandlægebladet tæt på skift i (arbejds)livet som tandlæge. Hvis du selv eller en kollega står overfor et karriereskift eller en omvæltning, som du har lyst til at fortælle om, hører redaktionen gerne fra dig på TBredaktion@tdl.dk