Dansk forskningsnyt:

Afvigende kromosomantal kan være tidligt tegn på oral cancer

Ny dansk forskning viser, at analyse af DNAploiditet forbedrer mulighederne for at opfange læsioner med høj malignitetsrisiko.

Oral celler

Menneskeceller er normalt diploide, dvs. de har to sæt kromosomer. Hvis cellerne er aneuploide, dvs. har et afvigende antal kromosomer, er der noget galt. Den danske forsker Henrik Møller har sammen med britiske kolleger påvist, at afvigende kromosomantal kan være et tidligt tegn på malign omdannelse af præmaligne læsioner i mundslimhinden.

Forskerne målte DNA-indholdet i op til 3.000 cellekerner på biopsimateriale fra 228 patienter, der 10 år tidligere var blevet diagnosticeret med ikke-maligne hvide, røde eller spættede læsioner i mundslimhinden. Blandt læsioner uden dysplasi var det under 1 %, der havde afvigende kromosomantal; men andelen steg til 25,5 % i læsioner med let dysplasi og 57,1 % i læsioner med svær dysplasi.

Læsioner med afvigende kromosomantal havde otte gange så stor risiko for udvikling af cancer som læsioner med diploide celler

Ved samkøring med det nationale cancerregister fandt man, at 24 af de 228 patienter senere udviklede cancer. Blandt disse var der 14 (58,3 %), der havde svær dysplasi, og 14 (58,3 %), der havde afvigende kromosomantal. Forskerne beregnede, at læsioner med afvigende kromosomantal havde otte gange så stor risiko for udvikling af cancer som læsioner med diploide celler (P < 0,001). Kombinationen af afvigende kromosomantal og svær dysplasi kunne forudsige cancerudvikling lidt bedre end svær dysplasi alene (positiv prædiktiv værdi 56,3 %), mens fravær af dysplasi og afvigende kromosomantal med høj præcision kunne udelukke cancerudvikling (negative prædiktive værdier på 94,6-99,2 %).

Forskerne konkluderer på den baggrund, at analyse af DNAploiditet forbedrer mulighederne for at opfange læsioner med høj malignitetsrisiko og læsioner uden sådan risiko.

Zaini ZM, McParland H, Møller H, Husband K, Odell EW. Predicting malignant progression in clinically high-risk lesions by DNA ploidy analysis and dysplasia grading. Sci Rep 2018;8:15874. doi:10.1038/s41598-018-34165-5