Ny Start:

"Jeg hader at operere med en sidste salgsdag"

Da 74-årige Karin Bodil Schmidt Juhl solgte klinikken for tre år siden, fandt hun hurtigt ud af, at hun ikke var parat til at slippe faget hverken teoretisk eller i praksis.

Karin Bodil Schmidt Juhl
Tekst: LOUISE BOLVIG HANSEN / Foto: NIELS HOUGAARD

Karin Bodil Schmidt Juhl

74 år

Fra: Klinikejer af Tandlægerne Bodil og Svend Aage Juhl

Til: vikariat

Du havde været klinikejer i 40 år, da du valgte at sælge klinikken i 2016. Hvorfor gik du ikke på pension?
– Jeg valgte at sælge klinikken i sin tid, da jeg følte, at jeg havde nået alderen til det. Efterfølgende reflekterede jeg længe over, hvad jeg ville. Jeg følte dog, at jeg havde en opsparet viden, kompetence og erfaring, som jeg ønskede at vedligeholde og udvide. Jeg havde stadig arbejdsevnen og vigtigst stor arbejdsglæde.

Derudover kunne jeg ikke slippe faget hverken teoretisk eller i praksis. Mine tre døtre har altid postuleret, at klinikken, som min mand og jeg byggede op fra bunden, var mit fjerde barn – det er nok korrekt. Arbejdet er indbygget i mit DNA, men det skal være sjovt, meningsfyldt og hyggeligt.

Hvordan ser din arbejdsuge ud nu?
– Jeg arbejder to dage om ugen ca. 15 timer og holder fem dages fri. Det giver en dejlig struktureret tilværelse, hvor jeg får fantastisk meget ud af tiden.

Hvad giver arbejdet dig?
– Det er inspirerende at komme til en anden klinik med nye kollegaer, klinikassistenter, udstyr, IT, journalsystemer og ikke mindst en ny kultur. Det kræver lidt tilpasning, men jeg er barnligt nysgerrig og omstillingsparat.

Det undrer mig, at patienterne ikke har sat flere spørgsmålstegn ved min alder, men jeg har kun oplevet positiv respons. Jeg undskylder pænt, at jeg ikke er helt ny – det kan man sgu godt se, siger nogle – men jeg beroliger med, at jeg har prøvet det før, og her er folk utrolig søde. De giver udtryk for, at det er dejligt at blive behandlet af en, som har tid, modenhed og erfaring. Dette videregives gerne til andre kollegaer, der måske er tøvende med at fortsætte deres arbejdsliv.

Hvor længe har du planer om at fortsætte?
– Bare jeg vidste det. Jeg er så privilegeret, at jeg har stor arbejdsglæde og et godt helbred. Jeg føler mig hverken nedslidt eller udbrændt. Jeg starter i nyt kortvarigt vikariat den 1. juli – også med reduceret tid. Jeg hader at operere med en sidste ”salgsdag“, men den nærmer sig!

Vil du opfordre andre tandlæger til at blive ved med at arbejde efter pensionsalderen?
– Det vil jeg! Efter mere end 40 år slipper du for ledelsesansvaret samt at sætte dig ind i tidens utallige regler og håbløse påbud. Du kan hygge dig med det arbejde, du holder af. Kombinationen af lidt arbejde, meget frihed til familie, venner, rejser og intellektuelle interesser passer mig fint. Det burde alle have chancen for at prøve. For få år siden var en som jeg en del af ældrebyrden – i dag er man en eftertragtet ressource.

CV

 • 1971
  Færdiguddannet fra Tandlægehøjskolen i Aarhus 
 • 1971-82
  Deltidsansat i den kommunale tandpleje i Fredericia
 • 1971-73
  Deltidsansat i privatpraksis i Fredericia
 • 1975-2016
  Klinikejer Tandlægerne Bodil og Svend Aage Juhl
 • 2016-2018
  Vikar hos Tandlægerne Stina Juhl-Berg og Christian Voskjær
 • 2018-2019
  Vikar hos Tandlæge Frank Mulva

I NY START går Tand lægebladet tæt på skift i (arbejds)livet som tandlæge. Hvis du selv eller en kollega står overfor et karriereskift eller en omvæltning, som du har lyst til at fortælle om, hører redaktionen gerne fra dig på TBredaktion@tdl.dk