Behandling af diabetes:

Tandlæger skal spille langt større rolle

Sundhedsvæsenet kan spare millioner, hvis behandlingen af parodontitis og diabetes integreres. Det konkluderer det engelske sundhedssystem i en ny rapport. Vigtigt og visionært signal, lyder det fra Tandlægeforeningen og Steno Diabetes Center.

Engelsk rapport
Tekst: GITTE ALMER NIELSEN OG ANNE BURLUND / Foto: FOTO: KILDE: COMISSIONING STANDARD: DENTAL CARE FOR PEOPLE WITH DIABETES

Når en patient får diagnosen diabetes, skal den automatisk ledsages af en henvisning til en tandlæge. Og hvis en patient har parodontitis, skal patienten informeres om sammenhængen med diabetes.

Det anbefaler det engelske sundhedssystem, NHS, i en ny rapport ”Commissioning Standard: Dental Care for People with Diabetes”. En rapport, der er udarbejdet på baggrund af en anerkendelse af den tætte sammenhæng mellem diabetes og parodontitis.

Ifølge rapporten er det ikke kun patienternes livskvalitet, der står til at vinde, hvis anbefalingerne bliver indført. Der er også 124 millioner britiske pund, eller over én milliard danske kroner, at spare ved at integrere behandlingen af diabetes og parodontitis.

Når fødder får, bør tænder også
Rapportens anbefalinger er helt på linje med Tandlægeforeningens budskab om, at der er sammenhæng mellem en sund mund og en sund krop:

– Det er godt, at der nu kommer mere opmærksomhed omkring sammenhængen og vigtigheden af at øge tværfagligheden, siger formand for Tandlægeforeningen, Susanne Kleist, der gerne så et tættere samarbejde med landets læger.

Det er grundlæggende uretfærdigt, at man kan få støtte til fodbehandling, men ikke fx parodontitis

SUSANNE KLEIST

– Vi skal arbejde tættere sammen til gavn for patienterne. Og de privatpraktiserende læger skal huske at fortælle diabetespatienterne, hvor vigtigt det er, at de går til regelmæssigt tandeftersyn.

Når Tandlægeforeningens formand skal mødes med den nye sundhedsminister i løbet af efteråret, vil hun bruge rapporten til at understrege, at sundhed i munden hænger sammen med sundhed i resten af kroppen – og at helhedstænkningen kan spare samfundet penge:

– Der er en enorm ulighed i sundhed, som går ud over de svageste borgere. Det er grundlæggende uretfærdigt, at man kan få støtte til fodbehandling, men ikke fx parodontitis. Og så håber jeg, at ministeren kan se det fornuftige i, at sundhedsvæsenet kan spare på medicinudgifter, indlæggelser og lægebesøg, hvis der bliver sat ind med en helhedstænkning tidligere.

Direktør på Steno Diabetes Center Copenhagen, Allan Flyvbjerg, er også begejstret for rapporten. Han roser det engelske sundhedssystem for at gå foran.

– Det er et visionært tiltag, som jeg synes, vi kan lære meget af herhjemme. Vi skal blive bedre til at henvise og arbejde på tværs. Det er fedt at se en national styrelse, der tager lead og udbreder denne viden, understreger Allan Flyvbjerg og påpeger, at det netop er det, man gør på Steno Diabetes Center Copenhagen ved at etablere en tandklinik i det nye diabeteshospital, der er under opførsel og som tages i brug i 2021.

Danmark kan spare 100 mio. kr.
Også professor og sundhedsøkonom hos VIVE, Jacob Kjellberg, finder konklusionerne i den engelske rapport interessante.

– Rapporten bekræfter den viden, der efterhånden er kendt, nemlig at det giver mening at fokusere på den helhedsorienterede sundhed – det er noget, vi vil se mere af i fremtiden. Og så er det jo interessant at se på, hvad vej kausaliteten går. Det tyder på, at man får den største effekt ved at få bedre styr på diabetes for derigennem at få styr på evt. tandproblemer. Men det går selvfølgelig begge veje.

Ifølge Kjellberg svarer den engelske milliardbesparelse til ca. 100 millioner danske kroner, hvis den skal overføres til danske forhold og bl.a. korrigere for befolkningstal.

Jacob Kjellberg mener godt, at rapportens konklusioner kan overføres til Danmark, men understreger, at vi har en bedre diabetesregulering, så effekterne formentlig vil være mindre.

– Hvis vi godtager rapportens udregninger og antager, at diabetes koster det danske samfund i omegnen af 2 mia. kr., som Sundhedsstyrelsen engang nåede frem til, så er en besparelse på 100 mio. kr. ganske betydelig.

Det vinder man

  • Større opmærksomhed omkring parodontitis og bedre behandling af sygdommen
  • Flere patienter med diabetes vil få behandling for parodontitis, og behandlingen vil blive mere effektiv
  • NHS vil spare over én milliard danske kroner ved at integrere behandlingen