Ny viden:

Fyldstof i læberne giver reaktioner i mundslimhinde

Fyldstof i læberne kan føre til intraorale læsioner, som er vanskelige at behandle. Britiske forskere anbefaler forebyggende tiltag og brug af naturlige materialer.

Botox
Foto: Shutterstock

Flere og flere vælger at få injiceret fyldstoffer forskellige steder i ansigtshuden bl.a. for at se yngre ud.

Der kan injiceres naturlige stoffer (fx kollagen og hyaluronsyre) eller syntetiske materialer (fx silikone eller akryl); sidstnævnte foretrækkes ofte, fordi de ikke resorberes, men bliver liggende resten af livet.

Indgrebet er ikke risikofrit. Der er bl.a. rapporteret tilfælde af hudnekrose, utilsigtede hævelser og sågar blindhed efter injektion af fyldstoffer.

Britiske forfattere har netop publiceret 10 tilfælde af generende intraorale læsioner, som kan relateres til såkaldte skønhedsfremmende injektioner i huden. Patienterne var alle af hunkøn, og gennemsnitsalderen var 48 år.

Otte af læsionerne var lokaliseret til læbeslimhinden, mens de to sidste befandt sig i hhv. kindslimhinden og parotisregionen. Læsionerne fremstod typisk som solitære eller multiple noduli eller som diffuse hævelser.

Forfatterne påpeger, at læsionerne er vanskelige at behandle, idet kirurgisk behandling ofte gør ondt værre. I stedet anbefaler de forebyggende tiltag som fx injektion af små mængder materiale og brug af naturlige frem for syntetiske materialer.

Måske den bedste profylakse ville være revision af skønhedsidealerne?

Martin LHC, Hankinson PM, Khurram SA. Beauty is only mucosa deep: a retrospective analysis of oral lumps and bumps caused by cosmetic fillers. Brit Dent J 2019;227:281-4.