Tandtraumer forringer jobmulighed
Tandtraumer og suboptimal behandling forringer en persons mulighed for at blive ansat. Det konkluderer brasilianske forskere i en ny undersøgelse.
Brasilianske forskere har undersøgt, hvordan forekomst af forskellige tandtraumer påvirker en persons chancer i forbindelse med jobsøgning.
Portrætfotos af en smilende ung mand og en smilende ung kvinde med ubeskadigede for- og hjørnetænder blev fotoshoppet, så der opstod fire varianter, hvor 1+ fremstod med henholdsvis emaljefraktur, emaljedentinfraktur, manglende tand og misfarvet porcelænskrone.
Billederne blev fremvist for 100 HR-medarbejdere. Hvert foto blev vist i et minut, og samtidig skulle HR-medarbejderne besvare 13 spørgsmål om, hvordan de opfattede personerne på billederne.
Generelt blev personer med emaljefraktur bedømt lige så positivt som personer uden tandtraumer, og personer med emaljedentinfraktur blev bedømt næsten lige så positivt.
Derimod blev personer med en manglende fortand bedømt meget negativt. Der var meget lille sandsynlighed for, at HR-medarbejderne ville ansætte dem, og de blev desuden anset som uintelligente, upålidelige, psykisk ustabile og dårlige ledere.
Personer med en misfarvet fortand blev bedømt noget mere positivt end personer med en manglende fortand; men de havde dog stadig betydeligt ringere chance for at blive ansat og fik generelt lavere karakterer i de 13 spørgsmål end personer med ubeskadigede tænder eller mindre tandtraumer.
Mænd og kvinder med samme tandstatus blev bedømt ens.
Forfatterne konkluderer, at tandtraumer og suboptimal behandling heraf forringer en persons muligheder for at opnå fast ansættelse.
Magno MB, Nadelman P, de Andrade ACDV et al. Does dental trauma and its consequences influence the professional hiring process? Development, validation and application of an assessment tool. J Dent 2020;99:103385. https://doi.org/10.1016/j.jdent.2020.103385