Hurtigt overblik:

Sådan skal du anvende antibiotika

Få overblik over Sundhedsstyrelsen anbefalinger til brugen af antibiotika.

Antibiotika
Foto: Shutterstock

Sundhedsstyrelsen udgav i 2016 National klinisk retningslinje for brug af antibiotika ved tandlægebehandling. Her er de centrale budskaber derfra:

1.

Brug ikke antibiotika rutinemæssigt i forbindelse med behandling af patienter med odontogene abscesser, hvis patientens almentilstand ikke er påvirket af infektionen, og der ikke er risiko for spredning af infektionen. 

2.

Anvend penicillinV i kombination med metronidazol ved behandling af odontogene abscesser hos personer, hvis almentilstand er påvirket af infektionen. Det samme er gældende ved stor sygdomsudbredelse samt ved risiko for spredning af infektionen. 

3. 

I tilfælde af penicillinallergi erstattes penicillin V og metronidazol med clindamycin. 

4.

Brug ikke antibiotikaprofylakse rutinemæssigt i forbindelse med implantatindsættelse, uden samtidig knogleopbygning 

5.

Overvej anvendelse af antibiotikaprofylakse i forbindelse med indsættelse af implantat med knogleopbygning. 

6.

Brug ikke antibiotikaprofylakse rutinemæssigt ved mindre kirurgiske indgreb i mundhulen 

7.

Brug ikke antibiotika rutinemæssigt ved tandudtrækninger og operationer på patienter i lavdosisbehandling med antiresorptive medikamenter. 

8.

Overvej brug af antibiotikaterapi som supplement til mekanisk infektionsbehandling af parodontitis hos voksne med sufficient mundhygiejne, forudsat at sygdommen ikke responderer på sufficient mekanisk infektionsbehandling. 

9.

Brug ikke antibiotika rutinemæssigt ved behandling af peri-implantitis. 

10.

Overvej at anvende metronidazol alene fremfor i kombination med amoxicillin som supplement til mekanisk infektionsbehandling af parodontitis hos voksne med sufficient mundhygiejne, forudsat at sygdommen ikke responderer på sufficient mekanisk infektionsbehandling

11.

Anvend ikke amoxicillin alene i forbindelse med behandling af parodontitis.