Dansk forskningsnyt:

Nogle danske tandlæger er opmærksomme på erosioner

De danske tandlæger skal blive bedre til at diagnosticere, registrere og dokumentere erosioner hos deres patienter. Det konkluderer en forskergruppe fra Københavns Universitet efter at have foretaget en spørgeskemaundersøgelse.

Fødevarer erosioner
Illustration: Shutterstock

Dentale erosioner udgør et betydeligt klinisk problem, som rammer mere end 30 % af alle børn og voksne.

En forskergruppe fra Odontologisk Institut (Københavns Universitet) og NIOM (Oslo) udsendte derfor i 2018 et spørgeskema med to tilhørende patienttilfælde til alle danske tandlæger med henblik på at afdække tandlægernes viden om og behandling af erosioner blandt 15-26-årige.

Der blev udsendt link til spørgeskemaet til alle medlemmer af ATO pr. mail og via nyhedsmail til TF’s medlemmer. En påmindelse 14 dage senere blev udsendt, og undersøgelsen blev desuden annonceret to gange på den lukkede Facebook-gruppe for tandlæger.

Svarprocenten var imidlertid meget lav, idet kun 9,8 % af tandlægerne udfyldte spørgeskemaet.

97 % af respondenterne registrerede forekomst af erosioner i journalen, men kun 49 % udspurgte patienterne om kostvaner.

Meget få respondenter dokumenterede tilfældene med kliniske fotos eller studiemodeller, og næsten ingen foretog registrering af spytsekretionen.

De foretrukne behandlinger var kostvejledning, instruktion i skånsom tandbørstning med ikke-abraderende fluoridtandpasta, lokalbehandling med fluorid og afdækning med komposit plast.

Forskerne konkluderede, at de responderende tandlæger havde anlagt en minimalt invasiv strategi til behandling af erosioner hos unge voksne; men der var plads til forbedringer med hensyn til diagnostik, registrering og dokumentation af tilstanden.

Mortensen D, Mulic A, Pallesen U, Twetman S. Awareness, knowledge and treatment decisions for erosive tooth wear: A case-based questionnaire among Danish dentists. Clin Exp Dent Res 2020:1-7. https://doi.org/10.1002/cre2.339 [Online ahead of print].