40.000 dråber med orkanstyrke
A-a-a-tjuuu!
Vi kender alle den velkendte kildren i næsen og efterfølgende tilfredsstillelse, når nyset endelig forløses.
Når du nyser, udstøder du op til 40.000 mikroskopiske dråber, der flyver 2-3 meter ud i luften med en fart på ca. 150 km/t, hvilket svarer til orkanstyrke på Beauforts vindskala.
Et forskerteam fra Massachusetts Institute of Technology i USA har ved hjælp af slowmotionvideo fundet ud af, at de store dråber falder til jorden efter 1-2 meter, mens de små dråber bliver i luften som små luftbårne partikler i op til 10 minutter og dermed kan ramme en person i den anden ende af et rum eller blive suget ind i fx ventilationssystemet.
På den måde kan mikrober i spyt- og slimdråber potentielt sprede sig længere, end forskere hidtil har troet, skriver videnskab.dk.
Forskerne fandt også ud af, at dråberne først bliver dannet, når nyset har forladt munden, hvilket indikerer, at luftfugtighed og temperatur kan påvirke dråbedannelsen.
Formålet med forskningen er bl.a. at give sundhedspersoner bedre bakteriebeskyttende udstyr og bedre vejledning i smitterisiko for infektionssygdomme, fx hvordan man ved at ændre luftstrøm og temperatur kan undgå spredning af infektionssygdomme.