Ny viden:

Sort kul giver ikke hvide tænder

Mundplejemidler indeholdende trækul bliver mere og mere populære. Men der er hverken dokumentation for terapeutisk effekt eller bivirkninger, lyder konklusionen fra britiske forskere, som har gennemgået den tilgængelige litteratur om emnet.

Sort kul
Foto: Shutterstock

Mundskyl med aktivt kul, sort tandpasta, whitening med sort kul...

Der dukker for tiden mange mundplejemidler op, især i helsekostbutikker og netbutikker, med trækul som påstået aktiv ingrediens.

Ifølge markedsføringen har produkterne antimikrobiel virkning og kan kurere både caries, parodontitis og dårlig ånde – samt både remineralisere og blege tænderne.

I Storbritannien har trenden været udbredt i et stykke tid. Britiske forskere har derfor gennemgået den tilgængelige litteratur om emnet, og de drager følgende konklusioner:


• Kun 8 % af produkterne indeholder komponenter med dokumenteret effekt (fx cetylpyridiniumklorid eller klorhexidin)


• Der er ingen dokumentation for, at trækul har de påståede terapeutiske eller kosmetiske virkninger.


• Der findes ingen tilgængelig information om produkternes kornstørrelse eller abrasivitet.

På den baggrund finder forskerne, at tandlæger bør advare deres patienter mod at bruge disse produkter, da der hverken er dokumentation for terapeutisk effekt eller bivirkninger.

Brooks JK, Bashirelahi N, Hsia R, Reynolds MA. Charcoal-based mouthwashes: a literature review. Br Dent J 2020;228:290-4.