Mundskyllevæsker har måske profylaktisk virkning mod SARS-CoV-2
Mundskyllevæsker kan muligvis være et supplement til de gældende forholdsregler ved COVID-19, lyder det fra tidsskriftet Evidence-Based Dentistry.
Mundhulen har en central placering i COVID-19-pandemien, idet både svælg og spytkirtler er potentielle reservoirer for replikation og transmission af SARS-CoV-2-virus.
Det er derfor en nærliggende tanke, at man kan reducere smitterisikoen gennem mundskylning med antimikrobielle midler.
Tidsskriftet Evidence-Based Dentistry har gennemgået og kommenteret en ny oversigtsartikel om emnet og kommer frem til følgende konklusioner:
Det er sandsynligt, at mundskyllevæsker med alkohol kan have effekt mod coronavirus ved at nedbryde virussets lipidkappe.
Klorhexidin har næppe i sig selv nogen antiviral virkning, men kombinationspræparater med alkohol og klorhexidin kan have en bedre effekt end alkohol alene, fordi klorhexidins høje substantivitet kan forlænge virkningen af alkohol.
Mundskyllevæsker med 0,23 % povidonjod, som er meget udbredte i Asien, kan inaktivere flere virustyper, herunder SARSCoV. I Japan anbefaler sundhedsministeriet daglig gurgling med præparatet som profylakse mod øvre luftvejsinfektioner.
0,5 % brintoverilte kan inaktivere nogle typer af coronavirus ved at nedbryde lipidkappen.
Forfatterne påpeger, at evidensen på området generelt er af lav kvalitet, idet der hovedsagelig er tale om in vitro-studier og ekstrapoleringer fra undersøgelser af andre virus end SARSCoV-2.
Forfatterne konkluderer, at der er indikationer på, at brug af mundskyllevæsker kan have en profylaktisk virkning, men at brug af mundskyllevæsker højst kan være et supplement og ikke et alternativ til de gældende forholdsregler som fx håndhygiejne, afstand og brug af værnemidler.
Kelley N, Íomhair AN, McKenna G. Can oral rinses play a role in preventing transmission of Covid 19 infection? Evid Based Dent 2020;21:42-3.