Ny viden:

Cancerfremkaldende stof påvist i kultandpasta

Forskere fra NIOM påviser cancerfremkaldende stof i en kultandpasta.

Kul
Foto: Shutterstock

Forskere fra NIOM i Oslo har underkastet en række tandpastaer med indhold af trækul (sort tandpasta) en nærmere undersøgelse.

Man havde mistanke om, at produkterne kunne være mere abraderende end konventionelle tandpastaer, samt at det aktive kul kunne trække fluorid ud af tandpastaen og dermed svække tandpastaens cariesprofylaktiske potentiale. Begge disse hypoteser blev imidlertid afkræftet i undersøgelsen.

Ingen af de testede produkter udviste fluorbindende egenskaber, og abrasiviteten var inden for de grænser, der er sat af ISO. Derimod påviste man stoffet naftalen i et af de undersøgte tandpastamærker (NAO Coco Teeth Whitening).

Naftalen bliver af Miljøstyrelsen klassificeret som ”Mistænkt for at fremkalde kræft” og ”Farligt ved indtagelse”, og det er derfor forbudt at anvende stoffet i kosmetiske produkter som fx tand- og mundplejeprodukter.

Ida S.R. Stenhagen, en af forskerne bag undersøgelsen, finder det bekymrende, men ikke overraskende, at der er påvist naftalen i produktet.

Trækul udvindes fra materialer som træ, bambus eller kokosskaller ved fjernelse af vand og andre flygtige stoffer.

Kilder

Macla F, Mulic A, Bruzell E et al. In vitro abrasivity and chemical properties of charcoal-containing dentifrices. Biomater Invest Dentistry 2020;7:164-74. MILJØSTYRELSEN. Survey of naphthalene (CAS 91-20-3). (Set 2021 januar). Tilgængelig fra: URL: https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2015/06/978-87-93352-34-6.pdf