Detaljen:

Den støjende muskel

Snorken muskel
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Det er nat, og inde i mundhulen er den røde slimhindebeklædte muskel faldet tilbage mod drøblen og vibrerer mod den bløde gane.

Som når et flag blafrer og rammer en flagstang.

Og når luften så bliver presset gennem de snævre forhold, opstår der en dyb rungende lyd.

En lyd, der kan have samme lydstyrke som et lufttryksbor.

Musklen, som er lavet af et tredimensionelt fibersystem, der gør den meget bevægelig, er også kendt som tungen, mens lyden naturligvis er snorken.

Omkring hver tredje snorker, hvoraf de fleste er mænd.

Som regel snorker man mest i den dybe søvn, når alle muskler er meget afslappede.

Derfor snorker man typisk midt eller sidst på natten.

Nogle mennesker snorker også mere, når de har haft en hård dag og er meget udmattede, fordi al muskulatur slapper ekstra meget af.

Generelt kan man sige, at jo ældre man bliver, desto større er risikoen for, at man snorker, fordi man mister muskulatur og bliver mere slap i vævet med alderen.

Som regel bliver man også mere overvægtig med alderen, og det betyder, at man har lettere ved at snorke, fordi fedtet også sætter sig i den bløde gane, så der bliver for lidt plads.

Børn kan også snorke, men det skyldes oftest forstørrede mandler og polypper.

Et overbid eller en meget lille underkæbe kan også være årsag, fordi tungen bliver for stor i forhold til den plads, der er i svælget.

Kilder

Poul Jørgen Jennum, professor, overlæge, dr.med., Dansk Center for Søvnsygdomme, Afdeling for Hjerne og Nerveundersøgelser, Rigshospitalet

Christian Faber, overlæge, Øre-Næse-Hals/Høreklinik, Odense Universitetshospital

Netdoktor.dk

Sml.snl.no