Te har beskyttende virkning mod erosion in vitro
Grøn og sort te samt ekstrakter fra vindruekerner og grapefrugtkerner kan modificere sammensætningen af den erhvervede pellikel. Det konkluderer forskere i et nyt studie.
Den erhvervede pellikel består som bekendt af proteiner, peptider, lipider og andre makromolekyler og giver tandoverfladen en naturlig beskyttelse mod fx erosion.
Schweiziske forskere har in vitro undersøgt, hvordan forskellige teer (grøn, sort, pebermynte- og hybente) og ekstrakter fra naturprodukter (vindruekerner, grapefrugtkerner, tranebær og propolis) påvirker pelliklens evne til at beskytte mod syrepåvirkning.
Emaljeprøver fra ekstraherede tænder blev først inkuberet med supernatanter fra stimulerede spytprøver, hvorved der dannedes en pellikel. Derefter inkubation med de forskellige testopløsninger (eller deioniseret vand som kontrolvæske) i 30 minutter. Efter ny inkubation med spyt blev prøvelegemerne udsat for 1 % citronsyre i et minut. Endelig målte man emaljeprøvernes mikrohårdhed og den mængde calcium, der blev opløst i citronsyren.
Sort og grøn te samt ekstrakter fra vindruekerner og grapefrugtkerner medførte signifikant højere mikrohårdhed og signifikant mindre calciumfrigivelse end vand. Derimod førte påvirkning med hybente og tranebærekstrakt til signifikant lavere mikrohårdhed og signifikant mere calciumfrigivelse. De øvrige produkter havde samme effekt som vand.
Forskerne konkluderer, at grøn og sort te samt ekstrakter fra vindruekerner og grapefrugtkerner kan modificere sammensætningen af den erhvervede pellikel og styrke dens beskyttende virkning mod erosion. De finder det derfor relevant at afprøve, om disse stoffer har tilsvarende virkninger in vivo og dermed potentielt kan udnyttes i mundplejeprodukter.
Kilde
Niemeyer SH, Baumann T, Lussi A et al. Salivary pellicle modification with polyphenol-rich teas and natural extracts to improve protection against dental erosion. J Dent 2021;105:103567.