De gør en forskel:

Smerterne fik et navn

Mød Pia som fik en nyfunden respekt for tandlægefaget, da hun var til behandling hos Winni Sonne.

Pia Laustsen og Winni Sonne
Tekst: METTE WALLACH / Foto: KASPER LØFTGAARD

Pia Laustsen, 57 år

Har trigeminusneuralgi med konstante smerter, hukommelsestab og er derfor deltidssygemeldt. Får epilepsimedicin uden særlig effekt og undersøger nu behandling med Botox.

– Jeg var sikker på, at der var noget galt med mine tænder, så derfor gik jeg til Winni. Hun gjorde alt, hvad hun kunne, men lige meget hjalp det. Men da Winni fandt ud af, at det var trigeminusneuralgi, og hun læste symptomerne op for mig, så tænkte jeg: Ja! Det er jo mig, du taler om.

"Jeg har fået højere tanker om tandlæger"

Jeg følte mig virkelig set af hende. Jeg blev lykkelig for, at hun havde fundet ud af, hvad der var galt. Førhen tænkte jeg ikke, at der var så mange nuancer i tandlægefaget. De kunne bore i tænderne og rense dem. Men efter at jeg er startet hos Winni, er mine tanker om tandlægers faglighed blevet langt højere. Winni har jo forklaret mig, at mange af de sygdomme, vi kan have i kroppen, kan stamme fra munden. Det er fascinerende.

Læs også om Marianne Holst-Knudsen, der ændrede Peter S. Jensens liv. 

Læs også om Charlotte Winberg, der genskabte Lissis tillid til mennesker.

Læs også om Marianne Hoffmeyer, der mistænkte, at John Hans Mikkelsen gik rundt med diabetes uden symptomer. 

Winni Sonne: "Arbejdsglæden vokser, når hele fagligheden bliver brugt"

– Pia henvendte sig akut, fordi hun havde udtalte isninger i venstre side og var overbevist om, at der var noget galt med tænderne. Jeg spurgte, hvad hun tog af smertestillende medicin, for at vurdere, hvor hun var på smerteskalaen.

Hun havde lidt gingivit approksimalt samt moderate børsteskader facialt, som kunne være årsag til symptomerne. Derfor instruerede jeg i optimering af mundhygiejnen og penslede de følsomme tandhalse. Men to uger efter kom hun med samme symptomer.

"Det ville gøre min arbejdsglæde endnu større, hvis vi blev en mere integreret del af det lægefaglige felt"

Her tog jeg apikale røntgenbilleder samt lagde diagnostiske bedøvelser svarende til de tænder, Pia udpegede. Uden virkning. Jeg havde stadig fokus på tænderne, men pludselig fik hun et smerteanfald, hvor hun tog sig til den ene side af ansigtet. Og så var jeg ikke i tvivl om, at det var trigeminusneuralgi.

Da jeg synes, at min uddannelse giver mig en bred viden omkring hele hovedhals-regionen, og da jeg ofte holder mig opdateret med Tandlægebladet, har jeg et indre kartotek, som jeg kan bladre i, hvis der kommer en patient med særlige symptomer. Og det var det, jeg brugte, da jeg så Pias symptomer.

Min arbejdsglæde vokser enormt, når jeg hjælper patienter som Pia, fordi jeg her bruger hele min faglighed og min viden om hele hoved-hals-området. Det ville gøre min arbejdsglæde endnu større, hvis vi blev en mere integreret del af det lægefaglige felt – at vi tandlæger fx kunne henvise direkte videre til en neurolog i Pias tilfælde.

Winni Sonne

  • Uddannet fra Tandlægeskolen i København i 1995
  • Klinikejer hos Smukkesmil, Valby