De gør en forskel:

Uopdaget diabetes uden symptomer

Mød John som fik opdaget sin symptomfrie diabetes, da han var til behandling hos Marianne Hoffmeyer.

John Hans Mikkelsen og Marianne Hoffmeyer
Tekst: METTE WALLACH / Foto: KASPER LØFTGAARD

John Hans Mikkelsen, 68 år

Fik konstateret diabetes type 2 for fire år siden. Holder sygdommen nede med medicin, golf og diabetesvenlig kost.

– Jeg blev godt gal, da jeg var hos Marianne for første gang. Hun konstaterede, at jeg havde parodontitis, og hvorfor havde ingen fortalt mig det noget før? Ved mit næste besøg hos Marianne spurgte hun, om jeg havde diabetes. Nej, sagde jeg. Men det havde hun så ret i.

"Marianne betyder utrolig meget for mig"

Marianne betyder utrolig meget for mig. Jeg havde ingen symptomer på min diabetes, så det var afgørende for mig, at hun opdagede det. Derfor stoler jeg enormt meget på hende, og det synes jeg er vigtigt, når jeg lægger mig i stolen og åbner gabet. Jeg synes, det er uhyggeligt at tænke på, at der kan gå mange mennesker rundt med uopdaget diabetes, fordi de måske ikke lige kommer til tandlægen.

 Læs også om Charlotte Winberg, der genskabte Lissis tillid til mennesker.

Læs også om Winni Sonne, der gav Pia Laustsens smerter et navn.

Læs også om Marianne Holst-Knudsen, der ændrede Peter S. Jensens liv. 

Marianne Hoffmeyer: "Den ubehandlede parodontitis var første tegn"

– John blev i 2010 behandlet for generel parodontitis og responderede tilfredsstillende. +7, 7- og -7 havde en mere tvivlsom prognose, men John valgte, at der ikke skulle udføres PA-kirurgi, og pocherne forblev stabile.

Selvom han overholdt sine kontrolbesøg hos mig, så jeg en markant forværring af det kliniske billede efter fem år. Generel forøgelse af pochedybde, kraftig blødning og pus samt ømhed, trods god mundhygiejne. 7’ere viste hurtigere fæstetab og måtte senere fjernes. Jeg spurgte til Johns livsstil for at kunne opspore, om det fx kunne være diabetes.

Han svarede bl.a., at han var mere træt end normalt, og jeg henviste ham til egen læge, hvorefter han fik konstateret diabetes type 2. Efterfølgende har John lyttet til lægens og mine råd og været meget omhyggelig med sin mundhygiejne.

Der er dermed igen skabt stabile parodontale forhold og ingen forværring siden. Det føles godt både professionelt og personligt at kunne bidrage til, at John fik en behandling, der gør, at han i dag har en sund livsstil og sunde orale forhold.

Marianne Hoffmeyer

  • Uddannet fra Tandlægeskolen i København i 1988
  • Klinikejer, Københavns Paradentose- og Implantatklinik