Forskning:

Kan mælkeproteiner lindre symptomer fra burning mouth syndrome?

Kan mælkeproteiner lindre symptomerne fra burning mouth syndrome (BMS)? Det har forskningsårsstuderende Muhammed Alparslan Gøkhan fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet sat sig for at undersøge i et nyt forskningsprojekt.

Mælkeproteiner burning mouth syndrome (BMS)
Foto: Shutterstock

At dyppe sin tunge ned i en creme af capsaicin – et molekyle, der findes i stærke fødevarer som fx chili – lyder næppe tillokkende. Men det er ikke desto mindre det, som en gruppe testpersoner i Aarhus skal. Alt sammen for at give dem oplevelsen af symptomerne på Burning Mouth Syndrome (BMS).

I et nyt dansk forskningsprojekt, som har modtaget støtte fra Tandlægeforeningen, har man sat sig for at teste forskellige mælkeproteiner for at få mere at vide om, hvorvidt proteiner i mælke produkter kan lindre mundbrand forårsaget af capsaicin. Det er forskningsårsstuderende Muhammed Alparslan Gøkhan fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet, der under vejledning af professor, dr.odont. Lene BaadHansen står i spidsen for projektet.

Når testpersonerne har haft deres tunge nede i cremen, skal de efterfølgende skylle munden med en opløsning med forskellige typer af mælkeproteiner.  Viser det sig, at en eller flere typer mælke proteiner har en lindrende effekt, skal proteinerne prøves af på patienter med BMS. I dag findes der ingen helbredende behandling af BMS – kun lindrende behandlinger. Men kan mekanismen bag mælkeproteiners lindrende effekt klarlægges, kan det være af betydning for udvikling af en ny behandlingsmetode med mælkeproteiner til behandling af ­patienter med BMS.