Pris for tungetræning til mennesker med hjerneskade

Ph.d., lektor og tandlæge Mohit Kothari fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Aarhus Universitet har modtaget Ung Forskerprisen for sin ekstraordinære forskning i behandlingsprogrammer til mennesker med senfølger efter hjerneskade.

Mohit Kothari
Tekst: FREELANCEJOURNALIST ULLA ABILDTRUP / Foto: BAGGER-SØRENSEN FONDEN

En magnetisk device på tungen, der skal træne og styrke hjerneskadede patienters tungemuskulatur. Det er en af ingredienserne i de behandlingsprogrammer, som ph.d. og tandlæge Mohit Kothari netop har modtaget Ung Forskerprisen for. 

– Vi motiverer patienterne til at træne på en sjov måde. Patienterne skal ved hjælp af tungen styre et computerspil ved at føre tungen skiftevis til højre og venstre. Hjernescanninger af patienterne viser, at spillet sætter gang i en masse aktivitet, der styrker deres evne til at bruge tungen igen, fortæller indiskfødte Mohit Kothari. 

Han kom til Danmark i 2010 efter at have modtaget en ph.d.-stilling med fuldt stipendium med det formål at udvikle et tungetræningsprogram for patienter med tungedysfunktion. Hans ph.d. førte til seks internationale publikationer og et tilbud om en stilling som adjunkt ved Hammel Neurocenter i 2014 for at hjælpe og rehabilitere hjerneskadepatienter med synke- og orofacial dysfunktion. Patienterne på Hammel Neurocenter har ofte været i trafikuheld, haft en hjerneblødning eller blodprop i hjernen, der medfører vanskeligheder med fx at synke. 

– Alle patienter er forskellige, så på Hammel arbejder vi med at udvikle en skræddersyet behandlingsplan til hver enkelt. Mange patienter med erhvervet hjerneskade kan ikke kontrollere eller bevæge deres tunge, og andre kan ikke synke, fortæller Mohit Kothari. 

Den magnetiske device er udviklet af amerikanske ingeniører, som oprindelig ønskede at hjælpe mennesker med lammelser, men idéen har vist sig at kunne hjælpe mange flere patienter, fortæller forskeren fra Aarhus. Træningen har desuden stor betydning for patienternes mentale velbefindende:

– Mange mennesker med synkebesvær trækker sig fra det sociale samvær, fordi de ikke kan være med. Det skaber ensomhed og kan udløse en depression. Derfor er det vigtigt at udvikle behandlingsprogrammer, som kan hjælpe, siger Mohit Kothari.

BLÅ BOG MOHIT KOTHARI 

Uddannet tandlæge i Indien 2007. Ph.d. i neuro-rehabilitation fra Aarhus Universitet 2010-2013, lektor ved Aarhus Universitet siden 2019, og lektor og seniorforsker på Regionshospitalet Hammel Neurocenter. 

Modtager Ung Forskerprisen 2022 fra Bagger-Sørensen Fonden på 100.000 kr. for sin forskning i behandlingsprogrammer, der direkte gavner patienter med senfølger efter en hjerneskade. Prisen tildeles en ung forsker under 40 år, der har præsteret en helt særlig indsats i forskningen. 

Har udgivet og/eller bidraget til henved 50 videnskabelige artikler og samarbejder med en række universiteter som Karolinska i Sverige, Nihon og Osaka universiteterne i Japan og Nanjing universitetet i Kina samt universitetet i Hongkong.