Detaljen:

Hjernevrider

Børn og unge, der indtager niktoin, er mere modtagelige over for niktotinens skadelige virkning, fordi deres hjerne endnu ikke er færdigudviklet. Det er konkusionen i en ny rapport foretaget af Vidensråd for Forebyggelse.

Nikotinposer
Tekst: Nanna Fløjborg / Foto: Shutterstock

Stress, lav selvkontrol, skader i mundhulen, psykiske sygdomme og hjerte-kar-sygdomme. Det er blot nogle af de helbredsrisici, der er for børn og unge, når de indtager nikotin. Det er særlig skadeligt for denne gruppe, da deres hjerne endnu ikke er færdigudviklet, og derfor er mere modtagelig over for nikotinens skadelige virkning. Det har en ny rapport foretaget af Vidensråd for Forebyggelse konkluderet. Rapporten har samlet den seneste viden om, hvordan nikotin påvirker børn og unge i alderen 15-29 år. Ca. 350.000 i aldersgruppen ryger og bruger nikotinprodukter, hvilket svarer til 31 %. 

Heraf bruger ca. halvdelen udelukkende røgfrie nikotinprodukter som e-cigaretter og nikotinposer, der minder om snus. Produkterne er forholdsvis nye i Danmark og appellerer til børn og unge på grund af bl.a. søde smage som frugt og slik og emballagens design. 

Konsekvenserne af de unges forbrug er store, da hjernen ikke er færdigudviklet bl.a. i forhold til udvikling af selvkontrol, dopamin- og serotoninsystemet og belønningssystemet. Nikotinen kan derfor have en skadelig effekt på opmærksomhed og motivation, ligesom forbruget på sigt kan øge risikoen for afhængighed af andre rusmidler og for udvikling af stress og angst.

Kilde: Vestbo J, Andreasen JT, Bast LS et al. Børn og unges nikotinbrug – konsekvenser og forebyggelse. København: Vidensråd for Forebyggelse 2022;1-96.