Detaljen:

Bakteriebolværk

Inflammation omkring indopererede tandimplantater er et stigende problem, der ifølge to forskere fra DTU Fotonik er et af de mest oversete forhold på sundhedsområdet.

Detaljen: Bakteriebolværk
Tekst: Anne Burlund / Foto: DTU FOTONIK

Det ligner ved første øjekast et oprørt hav med store bølgetoppe eller et bakket, goldt månelandskab. Men det er overfladen på et tandimplantat af titan fotograferet med et scanningselektronmikroskop i en opløsning på 0,01 milliontedel af en meter.

Normalt er overfladen på tandimplantater ru, hvor bakterier kan adhærere på overfladen i et tyndt lag i form af en biofilm, der kan medføre inflammation omkring implantatet. Ifølge nyere svenske undersøgelser vil lidt mindre end hver anden patient udvikle inflammation i forskellige grader omkring de indopererede tandimplantater i løbet af en 10-årig periode. Et stigende problem, der ifølge to forskere fra DTU Fotonik er et af de mest oversete forhold på sundhedsområdet.

De har derfor udviklet en teknologisk løsning, hvor nanostrukturer bliver inkorporeret i selve implantatet frem for at blive lagt på implantatoverfladen som en coating. Den takkede overflade ”punkterer” bakteriernes cellemembran, så de ikke kan sætte sig fast og dør. Foreløbige laboratorieundersøgelser tyder på, at andelen af bakterier, der sætter sig fast, bliver reduceret med 90 % sammenlignet med implantater, der har en normal sammensætning. Den nye metode, hvor strukturerne bliver indlejret i selve implantatet, vil ifølge forskerne beskytte implantatet mod inflammation i mere end 10 år mod coatingsmetodens ca. fem år.

Forskerne har nu taget patent på opfindelsen, og målet er på sigt at udbrede løsningen til alle typer af implantater. Fokus er dog i første omgang tandimplantater, hvor behovet ifølge forskerne er størst.