NIOM: 50 år for nordisk tandsundhed

Den 12. maj 2022 kan Nordisk Institut for Odontologiske Materialer (NIOM) fejre 50-års jubilæum. Siden 1972 har det nordiske samarbejdsorgan arbejdet for bedre patientsikkerhed ved at teste og kvalitetssikre de materialer, der bliver brugt inden for tandplejen i Norden.

Niom 0
Foto: BRITT K. ANDERSEN

Når NIOM den 12. maj i år fejrer 50-års jubilæum, markerer det fem årtiers målrettet forskningsarbejde for nordisk tandsundhed og sikkerhed for patienter i de nordiske lande. 

Da NIOM startede sit virke i 1972, handlede det mest om forskning og test af dentale produkter med amalgam. Men siden har instituttet udgivet et firecifret antal publikationer om så forskellige emner som antimikrobielle effekter, bivirkningsproblematikker og bæredygtige arbejdsmetoder.

NIOM dækker i kraft af sin forskningsgruppe meget bredt, og har derfor også gennem sit arbejde spillet en væsentlig rolle i international og europæisk standardisering på tandplejeområdet. Tilbage i 1990’erne arbejdede instituttet bl.a. med certificering af dentale produkter i form af en officiel NIOM-certificering, som senere blev afløst af den europæiske CE-mærkning. 

Da NIOM blev etableret tilbage i 1972, var det som et fælles nordisk institut, men i 2010 ændrede det status til et nordisk samarbejdsorgan med norske ejere. I dag har det til huse i Oslo og består af både fastansatte, gæsteforskere og stipendiater under ledelse af professor, dr.odont. Jon E. Dahl.