Detaljen:

Er du for sød?

Et projekt ledet af DTU Fødevarestyrelsen er lykkedes med at nedbringe børns slikindtag med 13 %. 

Slik
Tekst: Nanna Fløjborg / Foto: Nanna Fløjborg

Det er titlen på et projekt, der over tre år har skullet finde, teste og evaluere på løsninger til, hvordan man skaber en sundere hyggekultur i danske børnefamilier. Resultatet er netop kommet, og det lykkedes at nedbringe børnenes slikindtag med 13 % – endda på trods af, at forsøget blandt andet foregik under coronanedlukningen.

Projektet er ledet af DTU Fødevarestyrelsen med støtte fra Nordea-fonden og blev sat i gang i 2019. Baggrunden var børn og unges øgede sukkerindtag, hvor tal viste, at salget af sodavand er steget 24 % i perioden 2012 til 2018, mens indtag af slik og chokolade i weekenden steg 25 % fra 2005-2013.

I skoleåret 2020-2021 blev indsatsen afprøvet i Hvidovre Kommune blandt 95 børn fra 0. klasse og deres familier. Hvidovre Kommunes Tandpleje var med til at udvikle materialerne, der blev præsenteret for familierne ved sundhedssamtalen med sundhedsplejersken. Her har familierne fået vejledning på baggrund af en registrering i en såkaldt ”SØD-måler” for det enkelte barn samt fået udleveret en ”SØD-kasse” med en portionsplade, en inspirationsbog, en højtlæsningsbog om tandsundhed, en app med et digitalt læringsunivers, et kortspil og adgang til en facebookgruppe, hvor de kunne udveksle erfaringer.

Kommunens overtandlæge håber, det bliver muligt at bruge ”SØD-måleren” på klinikken, da det vil være med til at understøtte, at børnene også får en bedre tandsundhed.

Kilde: DTU Fødevarestyrelsen

Emner