Brusk i pulpa
Det er sandsynligt, at pulpavæv in vivo kan undergå metaplastisk transformation til en brusklignende fænotype, konkluderer forskere.
En forskergruppe Københavns Universitet (Odontologisk Institut) og universitetet i Amsterdam har som de første i verden beskrevet forekomst af brusklignende væv i pulpa.
46 permanente molarer blev ekstraheret på grund af omfattende carieslæsioner og efterfølgende undersøgt radiologisk og histologisk. I ca. halvdelen af tænderne kunne der i pulpa påvises radioopake områder, som histologisk blev diagnosticeret som enten pulpasten (n = 15) eller ektopisk mineraliseret bindevæv (n = 21). Det mineraliserede bindevæv lignede bruskvæv og var relateret til forekomst af inflammation i pulpa (P = 0,002; OR = 17,77), hvilket ikke var tilfældet for pulpastenene.
46 permanente molarer blev ekstraheret på grund af omfattende carieslæsioner
Forfatterne påpeger, at det ikke er muligt at skelne mellem pulpasten og mineraliseret bindevæv på konventionelle røntgenoptagelser, men at forekomst af mineraliseret materiale i pulpa på en tand med stærkt profund caries sandsynligvis repræsenterer ektopisk mineraliseret bindevæv og er et tegn på inflammation i pulpa.
Det er sandsynligt, at pulpavæv in vivo kan undergå metaplastisk transformation til en brusklignende fænotype, da det er vist in vitro, at pulpaceller kan differentiere til såvel kondrogene som osteogene celler.
Demant S, Schoenmaker T, van Erck SMG, Dabelsteen S, de Vries TJ, Bjørndal L. Intra-pulpal connective tissue formation and the advanced carious lesion: Is chondrogenesis and heterotopic ossification a response to pulpal inflammation? Int Endod J 2022;55:1212-24.