Ny viden:

Mange skader og bivirkninger ved orale piercinger

Skader og bivirkninger optræder hyppigt i forbindelse med piercinger, viser en ny undersøgelse. Forskere opfordrer tandlæger til at orientere patienter, der har orale piercinger eller overvejer at få det, om disse risici.

Tungepiercing
Foto: Shutterstock

Piercing af diverse legemsdele er et meget udbredt fænomen i tiden. For øreflippen er praksissen så almindelig, at det snarere er reglen end undtagelsen, at yngre kvinder har fået foretaget dette indgreb. Orale piercinger er knap så almindelige, og det er nok meget godt, for en ny undersøgelse har dokumenteret, at der ofte forekommer alvorlige skader i forbindelse med disse piercinger. 

Brasilianske forskere har udarbejdet en systematisk oversigt og metaanalyse over forekomsten af skader og bivirkninger ved orale piercinger. Analysen er baseret på 54 studier fra seks kontinenter, heraf 15 af høj kvalitet. I alt indgår 27.963 orale piercinger i materialet. 39 studier omhandler tungepiercing, 29 handler om læbepiercing og 11 om andre lokalisationer (kind, læbebånd, tungebånd). 

34 % af deltagerne havde tandslid, 34 % havde tandfraktur, 33 % havde gingivaretraktion, og 27 % havde andre ikke nærmere specificerede tandskader i relation til piercingerne. Forekomsten af gingivaretraktion var syv gange højere end i baggrundsbefolkningen. Af andre komplikationer kan nævnes smerte, hævelse, infektion, problemer med at tale og tygge samt aspiration af smykket i piercingen. 

Forfatterne konkluderer, at skader og bivirkninger hyppigt optræder i forbindelse med piercinger, og de opfordrer tandlæger til at orientere patienter, der har orale piercinger eller overvejer at få det, om disse risici.

Passos PF, Pintor AVB, Marañón-Vásquez GA et al. Oral manifestations arising from oral piercings: A systematic review and meta-analyses. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2022;134:327-41.