150 år:

Tandlægeforeningen fylder rundt

7. november 2023 fejrer Tandlægeforeningen 150-års jubilæum. 150 år er lang tid, når man ser frem i tiden, men ikke så længe, når man ser tilbage. Og så alligevel.

TF 150 år

Fra starten af det 19. århundrede, hvor smeden hev rådne tænder ud, og senere, hvor Tandlægeforeningen dokumenterede, at 9 ud af 10 skolebørn havde caries. Til i dag, hvor tandlæger er en afgørende del af det nære sundhedsvæsen, og danskernes tandsundhed er markant forbedret. 

Den store og positive udvikling af faglighed, arbejdsliv og befolkningens tandsundhed er i høj grad resultat af Tandlægeforeningens målrettede arbejde. Tænk, hvad vi kan sammen de næste 150 år. 

Vi har dedikeret dette nummer af Tandlægebladet til fejring af foreningens 150-årsjubilæum. 

God fornøjelse!

Det kan du læse om i jubilæumsnummeret

Vores fag i 150 år

Tag med i arkivet, når vi dykker ned i særlige begivenheder med betydning for tandlægernes historie. Hvorfor meldte 3/4 af børnetandlægerne sig ud af foreningen i 1984? Og hvornår indgik Tandlægeforeningen og de danske sygekasser den allerførste landsoverenskomst?

Den yngste og den ældste

Mød Knud Erik Jensen på 95 år, der har været medlem af Tandlægeforeningen siden 1953. Og Henna Ahmed på 19 år, der lige er blevet medlem i år. Hør, hvorfor de valgte at blive en del af standen, og hvad deres fag og forening betyder for dem.

Tillykke!

Intet jubilæum uden et tillykke fra nær og fjern. En række samarbejdspartnere og aktører på sundhedsområdet har derfor sendt en (k)ærlig hilsen – med lidt kant og humor – til jubilaren.

Tre formænd fortæller

Forskellige formænd har gennem årene sat deres præg på Tandlægeforeningen med deres ønsker, mål og ambitioner for standen. En målsætning har de tre seneste formænd dog alle haft til fælles.

”Dér blev vi løftet op, hvor vi hører til”

Hvordan er Tandlægeforeningen relevant for næste generation af tandlæger? Nuværende formand, Susanne Kleist, giver sit bud og ser samtidig tilbage på de største udfordringer og sejre i sin formandstid.