Detaljen:

Legende let

Skive Kommune har sænket forekomsten af caries hos børnehavebørn markant. Hvad er opskriften? Leg, læring og sang.

Skive Kommune caries
Tekst: SKIVE KOMMUNE OG NANNA FLØJBORG / Foto: Ditte Haaning

Leg, læring og sang. Det er opskriften på at sænke forekomsten af caries markant hos børnehavebørn i Skive Kommune. I Danmark deltager 99 % af børnene i den kommunale tandpleje, hvilket betyder, at meget få børn (< 0,5 %) har fyldningskrævende caries frem til treårsalderen.

Men for tre år siden observerede Skives kommunale tandpleje en stigning i caries hos de 4-5-årige børn pga. mangelfuld tandbørstning. Tandplejen satte derfor ind for at stoppe udviklingen og besøgte en række udvalgte børnehaver over seks uger. Igennem et tværfagligt samarbejde med pædagogerne legede og sang tandplejepersonalet sammen med børnene for at lære dem om tænder og mundsundhed. Strategien var at nå forældrene ved at starte hos børnene, der om aftenen fortæller, hvad de har oplevet i løbet af dagen. Og det er netop den snak, der kan gøre, at forældrene tager mere ansvar for børnenes tandbørstning.

Og indsatsen har virket. Antallet af 4-5-årige skibonitter med caries er nu faldende, og børnene – som seksårige Liam Skjød – er mere trygge ved tandlægebesøg, fordi velkendte tandplejere, som Anette Moltzau Pedersen på billedet her, har leget og sunget med dem i børnehaven. Indsatsen fortsætter i nye børnehaver, så tandplejen kan nå ud til så mange af kommunens børn som muligt.